Повоєнне відновлення енергосектору України передбачатиме його зелену трансформацію та відкриває перспективи для бізнесу – Ярослав Демченков

Заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков взяв участь у Чесько-українському бізнес-вебінарі, організованому Торговою палатою Чехії у співпраці з Торгово-промисловою палатою України. Участь у заході також взяв заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Мартін Дворжак, керівництво палат та представники чеського бізнесу.

Ярослав Демченков поінформував учасників про втрати української енергосистеми внаслідок прицільних ракетних атак з боку росії. Він наголосив, що енергетики розпочинають ремонти пошкодженого обладнання одразу ж після завершення обстрілів та цілодобово працюють над відновленням електропостачання. 

«Щоб пережити цю зиму, нам потрібно більше техніки та матеріалів для ремонтів. Пріоритетним є високовольтне обладнання, проте енергетичні компанії потребують не лише його. Ми дуже цінуємо підтримку наших партнерів, які надають обладнання для відновлення нашої енергетичної інфраструктури», – зазначив заступник міністра.

Водночас він наголосив, що виклики та труднощі сьогодення не заважають планувати майбутнє енергетичного сектору України.

«Після нашої перемоги ми зосередимося на відбудові та подальшому розвитку енергосистеми України у напрямку підвищення гнучкості та надійності. У короткостроковій та середньостроковій перспективі це включатиме зусилля в кількох вимірах. Зокрема, ми підвищуватимемо диверсифікацію енергетичних технологій і маршрутів постачання енергоносіїв. Сконцентруємося на децентралізації виробництва електроенергії, яка передбачає будівництво нових генеруючих потужностей. Також застосовуватимемо нові підходи до прогнозування та моніторингу споживання енергії. Потужним напрямком розвитку стане широке впровадження енергоощадних технологій та підвищення енергоефективності економіки», – зазначив Ярослав Демченков.

У довгостроковій перспективі, за словами заступника міністра, план розвитку енергетичного сектору полягає у його трансформації в напрямку чистої сталої енергії. Ця трансформація передбачатиме стале забезпечення споживачів енергією, зменшення енергетичної бідності, прозорість енергетичних ринків та їх подальшу інтеграцію до європейських ринків, підвищення енергетичної безпеки, широке використання інновацій та максимальне наближення до кліматичної нейтральності в рамках Європейської зеленої угоди.

«Я переконаний, що українські і чеські бізнес-компанії мають великий потенціал для співпраці. Навіть сьогодні, незважаючи на потужні російські атаки, ми можемо почати обговорення та пошук можливостей для заснування та розвитку плідного взаємовигідного партнерства», – підсумував заступник міністра.

Джерело: Міністерство енергетики України

Джерело