Відбудеться круглий стіл на тему «Патріарх Йосиф: той, хто продовжує надихати»

У минулому 2022 році ми відзначали ювілейну дату, 130-ту  річницю з дня народження нашого земляка Патріарха Йосифа Сліпого. Його духовний внесок має велику цінність не лише для спільноти УГКЦ, а й для всього українського народу та, без сумніву, впливає на відновлення української незалежної держави в цілому. Небагато особистостей в трагічному для нашого народу ХХ ст. можуть зрівнятися за своєю вагомістю з постаттю Патріарха. Тому ми, його земляки, відчуваємо пряму відповідальність за популяризацію його творчої спадщини серед українців.

Відбудеться круглий стіл на тему «Патріарх Йосиф: той, хто продовжує надихати»2022 рік на Тернопільщині був проголошений роком Патріарха Йосифа Сліпого. На початку року розпочалася робота щодо підготовки заходів для належного вшанування пам’яті Патріарха. На жаль, війна, що вибухнула у минулому році, внесла свої корективи. Та, незважаючи на події, нам все-таки вдалося провести ряд успішних зустрічей, присвячених Патріарху Йосифу. Зі зворушенням ми спостерігали за сотнями людей, які відгукувалися на свідоцтво Патріарха: його постать об’єднувала та надихала їх. Несподівано для  організаторів особистість Патріарха Йосифа стала особливо цінною у світлі випробувань війни, які випали на долю українського народу в ХХІ ст.  

Для завершення ювілейного року, присвяченого Патріарху Йосифу, та обговорення перспектив популяризації його спадщини на 2023 рік з ініціативи Курія Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ заплановано проведення круглого столу із залученням провідних науковців нашого краю. Ця зустріч проводитиметься з нагоди вшанування 60-ої річниці з дня звільнення Патріарха Йосифа з ув’язнення радянським режимом.

Запрошуємо науковців та місцеві ЗМІ у п’ятницю, 27 січня 2023 р., об. 11 год. взяти участь в дискусії, яка відбудеться у приміщенні Тернопільського обласного краєзнавчого музею (пл. Героїв Євромайдану, 3). Форма дискусії – вільна. Регламент інтервенту учасника – до 10 хвилин.

Перелік тез, які висвітлюють цікаві аспекти з діяльності Патріарха (цінним для нас буде їх переосмислення, бачення та пропозиції, висвітлення власної думки):

«Великий син Тернопілля»; «Спадкоємець і охоронець спадщини митрополита Андрея Шептицького»; «Незламний пастир»; «Патріарх Йосиф – взірець нонконформізму»; «Свідоцтво ісповідника Патріарха Йосифа Сліпого»; «Апологет переслідуваної Церкви»; «Патріарх Йосиф та Другий Ватиканський собор»; «Внесок патріарха Йосифа у консолідацію української діаспори»; «Патріархат – відважний крок Патріарха в напрямку ствердження української ідентичності»; «Розбудова структури УГКЦ в еміграції»; «Патріарх Йосиф як пророк воскресіння української держави»; «Внесок Патріарха у кристалізацію національної ідеї»; «Заповіт Патріарха Йосифа»; «Значення спадщини Патріарха для українців в час воєнного лихоліття»; «Патріарх Йосиф – духовний лідер української державності».

 

пресслужба архиєпархії

Джерело