«Моє серце — на Донеччині»: історія священника, який пережив полон

Отець Тихон (Сергій) Кульбака — греко-католицький священник з Мар’їнки. Чоловік організовував молитовний марафон у Донецьку під час Революції Гідності. Через це потрапив у полон до сепаратистів. Зараз отець Тихон живе і працює у Львові як священник і психотерапевт. Своєю історією чоловік поділився із Суспільним.

Тихон (Сергій) Кульбака родом з Мар’їнки, що на Донеччині. Війська РФ знищили місто вщент.

«Донеччина — моя батьківщина. Там мій рід, козацький рід по маминій лінії. На нашому кордоні розмежування, де зараз відбувається зіткнення з окупантами, є ще село Павлівка біля містечка Вугледар. Це наше родинне село по батьковій лінії. Це все козацькі села, які були засновані в середині 19 століття. І завдяки цим кореням, скажімо, я дуже близько знайомий з українською культурою, з українською мовою, незважаючи на те, що я донеччанин, східняк, і дуже багато львів’ян дивуються, що я говорю українською мовою», — каже отець Тихон.

Під час Революції Гідності священник організував у Донецьку молитовний Майдан. Навесні 2014 року місто окупували.

«Коли перші окупанти зайшли в Донецьк, це ще з Гіркіна починаючи, ми активно дуже працювали, щоби просувати ідею того, що Донецьк — є Україна. До найгірших моментів, коли будь-який прояв українськості був неможливий. На жаль, ця моя діяльність закінчилась тим, що я опинився в полоні. 12 діб я перебував в полоні, починаючи з 4 липня до 16 липня 2014 року. Потім, Богу дякувати, я був звільнений. І з того моменту я багато лікувався і опинився тут», — каже отець Тихон.

«Моє серце — на Донеччині»: історія священника, який пережив полон
Отець Тихон (справа). Фото отця Тихона

Тихону (Сергію) Кульбаці вдалось подолати онкологію. Лікуючись в Ізраїлі, чоловік дізнався про стандарт лікування раку в країні. Він полягає у тому, що пацієнтів супроводжують психотерапевти.

«Для супроводу людей, які хворіють на онкологію або хотіли б не захворіти, ми зробили такий курс «Онкопсихологія». Він був дуже успішним, в нас була величезна група — 60 людей. Інформація про нього поширилася і дуже багато людей почали звертатися, які вже самі мають онкологічні проблеми з запитом, що з цим можна робити. Ще одна моя спеціалізація як психолога – віктімологія. Це наука про жертву будь-якого насильства», — каже чоловік.

«Моє серце — на Донеччині»: історія священника, який пережив полон
Отець Тихон. Суспільне Львів

До психотерапевта звертаються військові, переселенці та львів’яни.

«Це не тільки ті люди, які безпосередньо постраждали від війни, це не обов’язково військові, хоча є троє військових. До мене приходила мама бійця з «Азова», який зараз в полоні, із Маріуполя жінка. Слухаючи її і намагаючись її розрадити, серце від болю розривалося, розуміючи, те, що переживає її син зараз в полоні. Вона зараз тут, а чоловік в окупованому Маріуполі, не зміг виїхати звідти, бо він довший час шукав свого сина. Тут вже мова про ніякі фінанси не йде», — каже Тихон (Сергій) Кульбака.

Чоловік каже, мріє повернутися додому, на Донеччину:

«Серце моє залишається там і я мрію, коли все-таки український прапор замайорить над Донецьком, я дуже хочу туди повернутися».

Джерело: Суспільне

Джерело