Як на Житомирщині працюю мобільні медичні команди?

Тричі на тиждень мобільні медичні команди відвідують села у трьох громадах Житомирської області. Це Народицька, Олевська та Словечанська ТГ. Задля відновлення доступу до медичних послуг для місцевих жителів виїжджають мобільні медичні команди у складі сімейного лікаря, медичної сестри, психолога та фахівця із соціальної роботи. Це доступні безоплатні послуги для людей з первинної медичної допомоги, а також психологічні та соціальні консультації.

Як на Житомирщині працюю мобільні медичні команди?

«Щовівторка наша мобільна медична команди здійснює виїзди до сіл Народицької громади. За один візит приймаємо понад 20 людей. Здійснюємо первинний огляд, консультуємо з питань здоров’я за скаргами та запитами людей. На місці проводимо скринінги. Наприклад, на цукровий діабет. І саме підвищення рівня глюкози в крові найчастіше виявляємо вперше. Тобто до цього люди не знали, що мають такі ризики», – розповідає сімейна лікарка Олена Мисюк.

У разі виявлення позитивного скринінгу пацієнта перенаправляють на консультації до вузьких спеціалістів та додаткові обстеження. Найчастіше, із практики трьох місяців роботи ММК у громадах на Житомирщині, люди потребують консультацій та супроводу ендокринолога та кардіолога.

Мобільні медичні команди (ММК) під час виїздів здійснюють чотири види медичних скринінгів (обстежень) на:

  • цукровий діабет;
  • серцево-судинні захворювання;
  • хронічне обструктивне захворювання;
  • втрату слуху.
  • Окрім того, ММК на місці проводять додаткову діагностику: електрокардіографію, отоскопію, офтальмоскопію, вимірювання гостроти зору. За потреби можуть провести УЗД-діагностику, також  здійснюють аналізи на холестерин, тропінін, ВІЛ, вірусні гепатити В і С, визначають рівень кисню в крові.

    Кожного разу під час виїздів ММК отримують вдячність від місцевих жителів. Адже вони не мають можливостей, аби самостійно дістатися до лікаря. Проте потребують не лише послуг первинної ланки медицини, але й консультацій вузьких спеціалістів. На цьому наголошувала Надія Євгеніївна із села Чабан Словечанської громади.

    У період із січня по березень ММК здійснили вже 34 виїзди, у квітні – ще 14. За цей час послугами охопили вже більше 1150 місцевих жителів Олевської, Народицької та Словечанської громад. Виїзди у ці громади області триватимуть до вересня включно і мають максимально охопити усі села.

    Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID (агентства США з міжнародного розвитку) спільно з PACT. Проєкт на Житомирщині впроваджує ГО «НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн».

    Як на Житомирщині працюю мобільні медичні команди?

    Як на Житомирщині працюю мобільні медичні команди?

    Як на Житомирщині працюю мобільні медичні команди?

    Джерело