Колегія РДА:  у центрі уваги влади –  внутрішньо переміщені особи

Колегія РДА:  у центрі уваги влади –  внутрішньо переміщені особи

16 березня під керівництвом голови Калуської райдержадміністрації – начальника районної військової адміністрації Жанни Табанець відбулося засідання колегії районної державної адміністрації – районної військової адміністрації.

У роботі колегії взяли участь начальники управлінь і відділів райдержадміністрації, керівники установ району.

Про підсумки виконання районного бюджету Калуського району за 2022 рік доповіла начальник відділу фінансів райдержадміністрації Людмила Федун.

За словами головного фінансиста району, за підсумками 2022 року надходження до районного бюджету склали 1726,9 тис. гривень, що становить 102,2 відсотків виконання до уточнених планових показників на період та збільшилися у порівнянні з відповідним періодом минулого року у 3,2 раза.

Міжбюджетні трансферти займають 67,6 відсотків питомої ваги в дохідній частині бюджету і становлять 1168,1 тис. гривень.

Як поінформувала Людмила Федун, у 2022 році до загального фонду районного бюджету мобілізовано 558,8 тис. гривень податків і зборів (питома вага – 32,4 відсотків), що становить 107,1 відсотків виконання до планових показників на рік затверджених районною радою з урахуванням змін. В порівнянні з 2021 роком надходження зросли на 36,2 відсотків.

Видатки районного бюджету з врахуванням отриманої субвенції по загальному та спеціальному фондах склали 1846,6 тис. гривень, що становить 99,1 відсотків виконання до уточнених показників.

Під час засідання колегїї про функціонування «Пунктів незламності» в районі проінформувала головний спеціаліст відділу з питань цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи районної державної адміністрації Леся Кнігініцька.

На території Калуського району облаштовано та розгорнуто 86 «Пунктів незламності», найбільше пунктів облаштували органи місцевого самоврядування – 70, з них: 16діючі, решта, 54 – готові до відкриття, їх відкриють у разі виникнення або загрози надзвичайної ситуації. На базі об’єктів ДСНСУ розгорнуто – 10 таких пунктів, а також «Пункти незламності» розгорнуто на базі приміщення районної державної адміністрації ,об’єктах структурних підрозділів Національної поліції та Держпродспоживслужби. Також додатково на території міста Калуш представниками відповідального бізнесу додатково розгорнуто 21 «Пункт незламності».

Залежно від умов, "Пункт незламності"зможе одночасно прийняти від 40 до 300 людей без обмеження часу перебування.

Одне з головних питань, яке розглядалося на колегії, було питання про розміщення та забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб. З цього приводу доповідала в.о. начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Людмила Перетятко.

Станом на 01.01.2023 в територіальних громадах Калуського району розміщено 12 388 внутрішньо переміщених осіб, із них 12268 осіб розміщено в приватному секторі, 120 осіб – в місцях компактного проживання. В районі створено 8 колективних центрів для компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. В територіальних громадах розгорнуто додатково ще 107 місць для розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Внутрішньо переміщеним особам, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, щомісячно надається допомога. Для осіб з інвалідністю та дітей щомісячна допомога становить 3000 гривень, для інших осіб – 2000 гривень.

Підбиваючи підсумки розгляду питання, начальник районної військової адміністрації Жанна Табанецьокреслила нові напрямки у роботі з внутрішньо переміщеними особами та зазначила, що якщо на початку війни у громадах виникали питання як забезпечити усіх речами першої необхідності та дахом над головою, то зараз усе частіше чути про інші потреби внутрішньо переміщених людей – житло із власним особистим простором, постійний дохід та зайнятість. Люди адаптуються, планують своє майбутнє там, де прожили вже значну кількість часу, вони хочуть мати відчуття причетності до життя громад.

«Питання розміщення внутрішньо переміщених осіб, забезпечення їхніх прав та свобод, безпечних і належних умов проживання, їхніх потреб і надалі залишається пріоритетним напрямом нашої діяльності. Дуже важливо, щоб у такий непростий час спільно шукати комплексні підходи для вирішення проблем людей, які отримали прихисток в нашому краї. Тому тільки у тісній співпраці органів місцевого самоврядування, мешканців громад, організацій громадянського суспільства і внутрішньо переміщених осіб, заходи спрямовані на посилення їх соціальної адаптації та інтеграції у громади матимуть добрий результат» – наголосила Жанна Табанець.

Начальник відділу здійснення документообігу контролю та розгляду звернень громадян апарату райдержадміністрації Оксана Дзіворонюк на засіданні колегії доповідала про стан виконавської дисципліни в роботі з документами та про забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування у 2022 році. Доповідач зазначила, що в умовах воєнного стану вдалося налагодити роботу з розгляду звернень громадян. Аналіз роботи зі зверненнями свідчить про зменшення кількості звернень громадян у 2022 році в порівнянні з 2021 роком. У зверненнях громадяни порушували питання соціального захисту, ремонту місцевих доріг, транспортного сполучення, вартості перевезень, влаштування кладовища відповідно до норм законодавства, питання діяльності представників органів місцевого самоврядування, діяльності працівників закладів освіти.

Голова райдержадміністрації – начальник районної військової адміністрації Жанна Табанець зазначила, що в період дії правового режиму робота зі зверненнями громадян у структурних підрозділах райдержадміністрації буде й надалі пріоритетною, а діяльність має бути спрямованою лише на поліпшення якості розгляду звернень громадян та безумовне виконання вимог законодавства про звернення громадян.

Колегія РДА:  у центрі уваги влади –  внутрішньо переміщені особи

Колегія РДА:  у центрі уваги влади –  внутрішньо переміщені особи

Колегія РДА:  у центрі уваги влади –  внутрішньо переміщені особи

Колегія РДА:  у центрі уваги влади –  внутрішньо переміщені особи

Джерело