​​🇮🇸🇺🇦Альтинг (парламент) Ісландії 23 березня 2023 року визнав Голодомор геноцидом українського народу

​​🇮🇸🇺🇦Альтинг (парламент) Ісландії 23 березня 2023 року визнав Голодомор геноцидом українського народу. За визнання проголосували всі 48 ісландських депутатів, що були присутні на засіданні (всього вищий законодавчий орган Ісландії налічує 63 парламентарів).

У роз'ясненні до резолюції, яку запропонувала депутатка від Партії незалежності Дільяра Міст Ейнарсдоттір, йдеться: «Метою радянської влади було подальше придушення української національної свідомості за допомогою голоду. Тому українців свідомо морили голодом у політичних цілях».

«У листопаді я відвідала меморіал жертв Голодомору в Києві. Це було зворушливе нагадування про жахливий злочин. Сьогодні Альтинг визнав штучний голод 1932–1933 років геноцидом, здійсненим тоталітарним урядом у Москві проти народу України», – прокоментувала у твіттері очільниця Міністерства закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір.

У відповідь Президент України Володимир Зеленський подякував Ісландії: «Це чіткий сигнал, що такі злочини не залишаються безкарними і не мають терміну давності».

🔍Більше інформації за посиланням.

​​🇮🇸🇺🇦Альтинг (парламент) Ісландії 23 березня 2023 року визнав Голодомор геноцидом українського народу

Джерело