Поточна оперативна обстановка на півдні Україні: станом на 12:00 04.11.2022

♨️ Обстановка на південнобузькому напрямку залишається достатньо напруженою, проте контрольованою Силами оборони.

♻️ Противник продовжує вести обороні дії та намагається утримати зайняті рубежі, проводить інженерно-фортифікаційне обладнання позицій на лівому березі Дніпра та змушує мешканців навколишніх населених пунктів залишити місця свого проживання на правому. При цьому продовжують обмежувати використання плавзасобів та доступ до берега.

♨️ Внаслідок варварської стратегії масованих підривів плавзасобів та суден, що перебувають біля пристаней та причалів Дніпра і притоків, рашисти створили колосальну екологічну загрозу. Тони пального, що витікають з пошкоджених суден зараз прямують за течією в дельту Дніпра, в бік заповідної зони Національного природного парку “Нижньодніпровський”.

♻️ Ворог не припиняє використовувати тактику “живого щита” шляхом розміщення підрозділів у закладах соціальної інфраструктури, густонаселених житлових районах, приватних подвір’ях та будинках.

♨️ Протягом ночі окупанти завдавали удари по позиціях наших підрозділів та обстрілював територіальні громади Миколаївського, Баштанського та Берисласького районів із застосуванням реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів уздовж усієї лінії бойового зіткнення.

♻️ З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії окупанти застосовували безпілотні літальні апарати. Найбільша активність роботи повітряних шпигунів зафіксована над лінією фронту та в районі нещодавно звільнених територій Херсонщини.

♨️ По звільнених територіях Херсонщини ворог продовжує бити важкою артилерією. Понад два десятки снарядів за ніч спрямовано по Новій Кам’янці. Без людських втрат.

♻️ Близько півночі, чотирма зенітними керованими ракетами системи С – 300, ворог завдав удару по об’єктах цивільної інфраструктури Миколаєва. Внаслідок ворожої атаки зруйновано складське приміщення, пошкоджено адміністративну будівлю та приватні автівки. Через ракетний удар по іншому складському приміщенню, виникла пожежа, яка була оперативно ліквідована. Попередньо, жертв та постраждалих немає.

♨️ Ворог не припиняє тероризувати територіальні громади Нікопольського району та сам районний центр. Протягом ночі та на світанку, обстрілів зазнали Нікополь, Марганецька, Мирівська та Червоногригорівська громади. Із застосуванням реактивних систем залпового вогню «Град» та ствольної артилерії 152 калібру, ворог завдав ударів по цивільній інфраструктурі. У Червоногригорівській громаді пошкоджено 5 приватних житлових будинків, господарчу споруду, легковий автомобіль та газогін. Без людських втрат та постраждалих.

♻️ Окрім того, противник намагався атакувати Дніпропетровщину на Нікопольському напрямку ударними дронами-камікадзе. Силами та засобами протиповітряної оборони усі 8️⃣, баражуючих боєприпасів, які рашисти спрямували, імовірно по об’єктах критичної інфраструктури знищено в районі Нікополя.

♨️ Протягом ночі ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони, наносили удари по позиціях ворога, районах зосередження живої сили, техніки й озброєння та виконали 7️⃣0️⃣ вогневих завдань по визначених цілях. Втрати противника за минулу ніч дорозвідуються.

🔱🌊 В акваторії Чорного моря корабельне угруповання без змін – 7️⃣ кораблів та катерів ворожого недофлоту маневрують вздовж узбережжя Криму. Носіїв крилатих ракет, у тому числі і підводних човнів протягом ночі на чергуванні не зафіксовано.

♻️ Зберігайте спокій і витримку, розум – ясним, сили – збереженими, дотримуйтесь заходів безпеки, не довіряйте ворожій пропаганді, будьте пильними і не давайте шансу колаборантам втілити диверсійні задуми.

Тільки разом переможемо, бо наша сила в єдності! ✊🇺🇦

Джерело