Поточна оперативна обстановка на півдні Україні: станом на 11:00 05.11.2022

📌 Обстановка в південнобузькому операційному районі та нашій зоні відповідальності лишається складною та напруженою.

⚡ Ворог продовжує тероризувати населення тилових та нещодавно звільнених регіонів обстрілами, ракетними ударами та атакувати дронами-камікадзе.

📌 Веде активну оборону та намагається утримати зайняті рубежі. На правобережжі здійснює маневри силами та засобами, облаштовує рубежі оборони, на лівобережжі – проводить замінування узбережжя, вивозить населення за п’ятнадцятикілометрову зону, окопує техніку, облаштовує вогневі позиції.

⚡ Вночі противник застосував дрони-камікадзе по південних регіонах. Вправними діями зенітних ракетних підрозділів та мобільних вогневих груп Сил оборони 6 «Шахедів» знищено над Миколаївщиною, 2 – над Вінниччиною.

📌 Нещодавно звільнені населені пункти Бериславського району Херсонщини ворог обстрілював зенітними ракетами системи С-300. Втрат та руйнувань не зафіксовано.

⚡ Але протягом усієї ночі з реактивних систем залпового вогню «Град» та ствольної артилерії 152 калібру ворог гатив по Нікополю, Марганецькій та Червоногригорівській громадах. Внаслідок обстрілів у Нікополі виникло 2 пожежі, пошкоджено близько півтора десятки багатоповерхових та приватних житлових будинків, 4 господарчі споруди, газопровід. Також понівечено будівлю начального закладу, пошкоджено виробничі потужності, майно промислового і транспортного підприємств, інші цивільні об’єкти. Постраждалих та загиблих немає.

📌 Протягом ночі наші ракетники та артилеристи завдавали ударів по позиціях ворога, логістичних центрах, районах зосередження живої сили та техніки рашистів. Виконано понад 7️⃣0️⃣ вогневих завдань.

⚡ Внаслідок чергового результативного вогневого ураження альтернативної переправи, облаштованої окупантами вздовж Антонівського мосту, було знищено буксир. Ще два плавучі засоби отримали пошкодження та потребують ремонту.

📌 Підтверджено ураження колони окупантів, що очікувала на переправу в районі населеного пункту Ольгівка.

⚡ Неподалік Нововасилівки Миколаївської області знищено 6️⃣ паливозаправників противника. Решта втрат ворога дорозвідується.

📌 Під час спроб ворога нанести авіаційні удари по наших позиціях, зенітниками протиповітряної оборони знищено 💥 на Бериславщині два ударних ворожих гелікоптера Ка-52.

🔱🌊 Корабельне угруповання рашистів у Чорному морі нараховує 7️⃣ кораблів та катерів, які знаходяться на чергуванні та маневрують уздовж узбережжя Криму. У готовності до застосування ракетного озброєння перебуває 1 носій крилатих ракет із вісьмома «Калібрами» на борту.

⚡ Ворог продовжує тактику різнопланових маневрів на окупованих територіях, намагаючись створити враження відступу з деяких територій. Над підконтрольною Україні територією тримає загрозу застосування ракетних ударів, дронових атак та обстрілів зброєю досягання.

📌 Не наражайте себе на небезпеку, не зволікайте перейти в укриття при отримані сигналів повітряної тривоги, пильнуйте інформаційний простір, сповіщайте компетентні органи про підозрілих людей, які збирають інформацію та просувають антиукраїнську пропаганду.

Наближаємо Перемогу разом! 🤝🇺🇦

Джерело