День українськомовної преси — 2022

  • Автор допису:

Факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка

Європейська медійна спілка

запрошують на

круглий стіл

“Що роблять українськомовні ЗМІ і що їм ще варто робити задля наближення нашої перемоги?”

12 листопада. Початок о 12:00

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОМОВНОЇ ПРЕСИ

Уперше з 2009 року, коли було прийняте рішення святкувати 12 листопада День українськомовної преси, ми змушені відзначати його в умовах повномасштабної війни з росією, яка триває вже дев’ятий місяць. Тому і тему нашого сьогоднішнього обговорення цілком логічно сформулювати так: «Що роблять українськомовні ЗМІ і що їм ще варто робити задля наближення нашої перемоги?».

Давайте з’ясуємо, як змінився контент наших ЗМІ, які теми та жанри у ньому превалюють, а які відійшли на задній план або взагалі зникли. Якого результату ми досягли та що втратили на цьому шляху.

Чи змінилося у редакціях ставлення до загальноприйнятих журналістських стандартів? Зокрема цікаво, як можна і чи доцільно дотримуватися обов’язкового балансу думок, а також повноти розкриття теми. Не менш важливим стандартом є посилання на джерела. Чи завжди ці джерела заслуговують уваги журналістів, а далі й аудиторії їх ЗМІ? Актуальним залишається і питання оперативності. Чи не приводить бажання першими оприлюднити отриману інформацію до того, що вона може виявитися недостовірною або й навіть нанести шкоду планам наших військових?

Важливо також розібратися, які саме ЗМІ (паперові, радіо, телебачення, Інтернет) мають зараз найбільший вплив на суспільство, які переваги і недоліки кожного з них, якої підтримки вони заслуговують та яким чином її можна отримати.

Ми виходимо того, що усі ЗМІ України повинні бути українськомовними. Але чи можна в умовах війни, коли для обговорення актуальних тем залучаються російськомовні експерти, подавати їх розповіді без перекладу і чи взагалі доцільно накладати українській переклад на будь які російськомовні висловлювання тих, кого журналісти питають у своїх матеріалах?

Цілком виправдана та лють, яку відчувають українці, дізнаючись про звірства рашистських нелюдей на окупованих територіях. Втім у журналістських текстах раніше завжди засуджувалась «мова ненависті». Цікаво розібратися, чи стало відношення до неї більш поблажливим, і у яких випадках це може бути виправдано.

Українська політична опозиція часто скаржиться, переважно у соцмережах, що їй не надають доступу до ЗМІ. Ситуація потребує обговорення в більш широкому контексті: чи впливає воєнний стан на свободу слова взагалі.

День українськомовної преси надає чудову можливість журналістам замислитися над цими та іншими питаннями, маючи за мету сприяти нашій перемозі.

Джерело