Бути_Людиною_2023. Настанови Любомира Гузара на Великий піст

У цей день, 26 лютого 1933 року Божого, народився Любомир Гузар, Патріарх нашої Церкви. Все своє життя він прагнув бачити Бога у кожному, кого би не зустрів.

Ось і ми входимо у благодатний час Великого посту, протягом якого по-особливому будемо переживати близькість з Богом. Тож пропонуємо кілька настанов від Блаженнішого Любомира на Великий піст.

Засіб, а не ціль
Великий піст є надзвичайно важливий, бо це є засіб, де ми трошки більше контролюємо самих себе. В часі тривоги дуже часто закликали до посту, щоби опанувати себе і водночас пожертвувати щось Богові.

Піст – це час для Бога
В когось піст може легко звестись до дієти. Різниця між дієтою і постом у тому, що дієти дотримуються з любові до свого тіла – щоб бути гарними та здоровими – це є її ціллю. Натомість піст – це те саме, але з любові до душі – щоб опанувати свої пристрасті і зробити невеличку жертву на славу Божу. Це подібно до того, коли собі у чомусь відмовляємо, щоб послужити ближньому, однак тут це робимо для Бога.

Піст – раціональний, а не мертвий
До посту слід підходити раціонально, бути готовими зробити щось інше з любові до іншого. Коли притримуємось певних правил, робімо це з розумінням, не «мертво». Пророки часто повторювали слова: «Я милосердя хочу, а не жертви». Піст є дуже важливий, але справедливість, правда і милосердя є важливішими. Тому інколи доводиться ним поступитись, щоб могти зробити добро ближньому.

Божі заповіді – передумова справжнього посту
Є такі, хто тримаються посних приписів, але можуть кривдити ближнього і оминають робити добро. Натомість маємо найперше жити по-Божому, а тоді виконувати все решта.

Нехай постать Блаженнішого Любомира Гузара буде яскравим свідченням посту та молитви, наслідуючи які, зможемо зростати у доброму, ставати ближчими до Бога та належно приготуватись до зустрічі з Ним у Пасхальному Таїнстві.

©️Спільний проєкт Пресслужби Львівської архиєпархії та Львівської духовної семінарії Святого Духа

Бути_Людиною_2023. Настанови Любомира Гузара на Великий піст

Джерело