Я – війна – людина

Вчора, 4 березня, у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відбувся вишкіл семінаристів та духовенства на тему «виклики війни»

Першим спікером цього заходу була п. Марія Тракало, психолог. Фахівець розповіла про те, що таке травма і про її симптоми. Також пояснила, як людина реагує на пережиту травму і те, чого не слід робити, щоб не “роздирати рану”. А щоб допомагати, перш за все, треба самому бути готовим психологічно. Тому найкращим для вирішення травм є похід до психотерапевта, який є лікарем душі. Якщо поглянути на людину комплексно, то у людини є три складові: дух – душа – тіло. Для лікування тіла є лікар, для духовності – священик, душі – психотерапевт. І лише гармонія між цими складовими робить людину здатною допомогти іншому. 
Наступним доповідачем була п. Марія Ярема, біоетик. В контексті війни є важливі також і біоетичні питання, зокрема вбивство ворога гнів, аборт, брехня. З цього переліку гнів може бути праведним, і трактуватись як чеснота, також непряме вбивство є прийнятним, коли воно є наслідком, наприклад, коли захищаємо територію. Інші аспекти, які обговорювала п. Марія з християнської точки зору є морально неприйнятними і є гріхом, сюди відноситься пряме вбивство, де воно трактоване, як засіб або мета. 
Наступну конференцію провів о. д-р. Ігор Бойко, розповідаючи досвід організації “груп взаємодопомоги”, на прикладі зустрічей родин, які втратили рідних на Майдані у 2014р. Цей досвід важливий, бо ділення відбувається з людьми, які пережили трагедію, і люди, обговорюючи ці події між собою, відкриваються і допомагають колективно збагачувати один одного. 
Наприкінці до семінарії завітали гості з Швейцарії, слово до семінаристів промовив о. Роберт Вітілло, голова ICMC, міжнародної організації, яка зараз якраз сприяє фінансуванням психологічної допомоги українцям в час війни. Також виступив член католицької медичної асоціації, яка долучилась до підтримки України у цей непростий час.
На завершення о. д-р. Ігор Бойко висловив подяку гостям, та подарував пам’ятні ікони. Опісля всі молились вечірню у семінарйному храмі.

Більше фото можна переглянути тут

Петро Рижук, 
Медіа-центр ЛДС

Я - війна - людина

Джерело