#Вакцинація Зараз як ніколи актуально бути вакцинованим = захищеним від правця

#Вакцинація 

Зараз як ніколи актуально бути вакцинованим = захищеним від правця

#Вакцинація

Зараз як ніколи актуально бути вакцинованим = захищеним від правця. Правець передається через потрапляння бруду у рану або внаслідок укусу тварин. Нагадуємо важливі речі про вакцинацію від правця 👇

🟩Вакцинуватися від правця можна безоплатно. Адже щеплення від правця передбачено Національним календарем профілактичних щеплень. Вакцинуватися можна комунальних закладах охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу, а також в приватних медичних закладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ.

🟩Вакцинацію проти правця, розпочинають у ранньому дитячому віці. Перше щеплення робиться дитині у 2 місяці. Друге – у 4 місяці. Третє – у 6 місяців. Четверте – у 18 місяців.Наступне щеплення робиться у 6 років, а далі – кожні 10 років.

🟩Якщо дитина пропустила щеплення – зверніться до педіатра чи сімейного лікаря. Він складе графік введення тих доз, яких не вистачає.

🟩Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше отримали щеплення, проводять у 26 років. Подальша планова ревакцинація відбувається кожні 10 років. ❗️ Якщо дорослі не були щеплені або не мають інформації з цього питання – зверніться до свого сіменого лікаря.

🟩Екстрена профілактика правця показана у разі:
➡️ травм із порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок;
➡️ відморожень й опіків (термічних, хімічних, радіаційних) другого, третього та четвертого ступенів;
➡️ проникних пошкодженнях шлунково-кишкового тракту;
➡️ гангрени або некрозі тканин будь-якого етапу, абсцесах;
➡️ укусів тваринами;
➡️ пологів поза медичними закладами.
У таких випадках необхідно звернутись у найближчу лікарню, де надають медичну допомогу 24/7. Детальніше про екстрену вакцинацію читайте на сайті МОЗ https://bit.ly/3tTKk5t.

Джерело