​​#ріквизволення #Житомирщина 🇺🇦 Рік тому, 4 квітня, Сили оборони України повністю визволили Житомирську область з-під російської окупації.

​​#ріквизволення #Житомирщина 🇺🇦

Рік тому, 4 квітня, Сили оборони України повністю визволили Житомирську область з-під російської окупації.

Російсько-українська війна зачепила поліські села на півночі Житомирщини у перший день широкомасштабного вторгнення ворожих військ — 24 лютого. Світанок жителів Народицької громади настав із вибухами ракет, артилерійськими обстрілами та пожежами. Під російською окупацією опинилися шість сіл Народицької селищної територіальної громади Коростенського району Житомирської області.

За словами очільника Народицької селищної військової адміністрації Олега Ярмолюка, в громаді захопили села Радча, Стара і Нова Радча, Грезля і Давидки. Вони були під окупацією з перших днів вторгнення до 4 квітня. Також російські військові перебували в Ровбі, Тичкові, Вільховій. Село Рубежівка перебувало під окупацією 2–3 дні.

Найбільші бої на Житомирщині відбувалися в околицях сіл Радча, Давидки та Грезля. В останньому російські військові облаштували позиції. У Новій Радчі серед місцевих жителів були загиблі від рук окупантів. Найбільших руйнувань завдали російські ракетні та артилерійські удари.

Крім житлових будинків та господарських й адміністративних будівель, від дій агресора постраждала пам’ятка культури — півторастолітня церква Різдва Пресвятої Богородиці, а також природний заповідник «Древлянський», в якому росіяни зумисне спалили 600-літній дуб. За 40 днів війни: 88 ракетно-бомбових ударів, 54 загиблих, 375 пошкоджених та зруйнованих будівель.

Детальніше в матеріалі Українського інституту національної памʼяті

​​#ріквизволення #Житомирщина 🇺🇦

Рік тому, 4 квітня, Сили оборони України повністю визволили Житомирську область з-під російської окупації.

Джерело