Живе і діяльне слово

Почались реколекції в неділю з вечірньої. Ректор Львівської Духовної Семінарії о. д-р. Ігор Бойко представив реколектанта, згадавши церкву в підпіллі, адже о. Орест Фредина якраз випускник підпільної семінарії.

Перша наука була роздумами над уривком з євангелія від Марка про сліпого жебрака Вартимея. Розважав о. Орест також про храм, як про центральну будівлю в Єрусалимі, і також про людину, як  храм.  Згадав про часи соціалізму, і зневаги, які робились в храмі та потім призвели до лиха. 

На другій конференції в понеділок реколектант приділив особливу увагу тому, що Господь кличе кожну людину до себе та чекає на неї. Варто просити Бога, щоб Святий Дух провадив нас. Це можливо здійснити через молитву, і тому реколектант наголосив на тому, що життя без молитви обмежене те нещасливе. Також отець Орест пороздумував над природою та суттю первородного гріха та його вплив у нашому житті. 

На вечірній конференції отець Орест акцентував увагу, що Бог завжди закликає нас обирати свободу, навіть, якщо це пов’язане з незручностями. Людина, яка є сином, на противагу рабу та невільнику, здатна взяти своє життя в “свої руки” і бути самостійною, це породжує велику відповідальність.  Також пригадавши часи радянського підпілля, реколектант підкреслив, що руйнування святинь є великим гріхом, адже є випадки, коли Бог карає тих, хто керував знищенням, і також виконавців.

На першій конференції у вівторок реколектант акцентував увагу на тому, що незважаючи на усі труднощі, варто пам’ятати та усвідомлювати, що спасіння є лише в Ісусі Христі. Також отець Орест поділився спогадами з часів підпілля, навівши приклад священиків, які не боялися прославляти Бога навіть у часах радянських переслідувань.

На наступних духовних науках отець Отець роздумував про молитву та про читання Святого Письма, які є тими стовпами, на яких повинен опиратись християнин.

Ввечері ж реколектант зосередив увагу на важливості  тайни Євхаристії. А також пороздумував над словами з Соборного послання апостола Петра: «Бог гордим противиться, а покірним дає благодать».

В середу, останнього дня реколекцій отець розважав над справжнім священством у якому молитва часослова відіграє особливу роль, та над важливістю спільнотного життя. Наприкінці реколекцій ректор семінарії о. д-р. Ігор Бойко висловив подяку о. Оресту за реколекції та розповіді – особливу форму подачі. Вкінці о. Орест покропив свяченою водою всіх присутніх.

Більше фото можна переглянути тут

Степан Головкевич, Петро Рижук,
Медіа-центр ЛДС

Живе і діяльне слово

Джерело