Звернення Глави УГКЦ у 61-й тиждень повномасштабної війни, 16 квітня 2023 року

Христос воскрес! Дорогі у Христі брати і сестри, Україна переживає ось уже 61-й тиждень великої повномасштабної війни, яку приніс на нашу землю російський окупант і агресор. Але Україна святкує Пасху. Україна святкує відчуття своєї перемоги, тому що в Україні, між нами, в тілі українського народу воскрес наш Спаситель. І ми сьогодні радісним серцем і устами серед тривожних обставин кажемо на цілий світ: Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

8 квітня 2023 р.

При Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбувся День молоді Київської архиєпархії. На зустріч із Главою Церкви прибули молоді люди з Чернігівщини, Вінничини, Житомирщини, Київщини й інших областей України. Блаженніший Святослав відповів на запитання молоді і поділився цінними порадами.

7-8 квітня 2023 р.

У Донецькому екзархаті відзначили День молоді. Подія відбулася 7–8 квітня при парафії Матері Божої Неустанної Помочі у м. Запоріжжя. До зустрічі долучилися владики Степан Меньок та Максим Рябуха. На зустріч прибуло близько 30 молодих людей із Дніпра, Кам’янського, Преображенки, Вільноандріївки та Запоріжжя.

8-10 квітня 2023 р.

В Україну повернули 55 дітей яких депортувала Росія. Про це повідомив виконавчий директор благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба. Зокрема 10 квітня з Росії повернули додому 24 дитини з Херсонщини.

11 квітня 2023 р.

Україна повернула з російського полону 100 військових, серед яких є моряки, прикордонники та нацгвардійці. Про це повідомив голова Офісу президента. Це оборонці Маріуполя, «Азовсталі», Гостомелю, Чонгара, острова Зміїний, ЗАЕС та ЧАЕС. Деякі з них дістали серйозні поранення.

11 квітня 2023 р.

В мережі зʼявилося відео, на якому, імовірно, страчують українського військового. На кадрах видно, як люди у військовій формі з білими стрічками відрізають голову живій людині у формі з українськими відзнаками. Президент Зеленський закликав світ не мовчати на злочини Росії в Україні.

11 квітня 2023 р.

У Львові військові стали хрещеними батьками для 16 сиріт. Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ владика Володимир Груца у співслужінні капеланів у дитячому будинку «Любисток» охрестив евакуйованих сиріт з Луганщини. Хресними батьками стали курсанти Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та меценати. Після хрестин владика Володимир освятив ігровий простір та лабораторію цього дитячого будинку.

13 квітня 2023 р.

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового освятили великодні страви для захисників. Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав традиційно поблагословив паски для українських воїнів, які боронять нашу Батьківщину на Сході та Півдні. Великодні кошики поїдуть на фронт завдяки ініціативі Департаменту військового капеланства УГКЦ та Патріаршій фундації «Мудра справа».

***

Це вже вдруге нам доводиться святкувати Пасхальні, Великодні свята в умовах війни. Цього року ці військові обставини особливо накладають свій відбиток на наших святкуваннях. Тому що тривога не покидає суспільство. Ми були попереджені, що зокрема на Великодні свята є найбільша небезпека масованих ударів з боку російського агресора по містах і селах. Зрештою як це було також і минулого року. Навіть обстрілювалися кладовища, куди віруючі люди прийшли, щоби поминати у воскресному часі своїх покійних.

Ворог не полишає жодної нагоди, щоб нанести якнайбільшої шкоди, найбільшого болю, найбільшого руйнування нашому народові і нашій державі. Також ворог не полишає все для того, щоби використати релігійний аспект життя українців для дестабілізації внутрішнього миру нашої Батьківщини. Ми бачили різні провокації в тому часі. Але так, як Христос смертю на хресті знищив силу диявола, так Його сила воскресіння сьогодні переможно вносить надію на мир, на краще майбутнє в серця українців.

Святкуючи Пасху в умовах війни, ми що раз то глибше розуміємо, що розповідь Євангелія про страждання, хресну смерть і воскресіння Христа – це історія не тільки про нього. Це є дійсність, яка відкриває історію і нас в обставинах війни. Ми знаємо, що Україна пройде свою Страсну седмицю. Україна, яку розпинають, пройде цей час страждання і випробування. Ми знаємо, що розп’яття не є вічне. Воно є ключем до воскресіння. І тому для нас сьогодні це пасхальне таїнство промовляє по-особливому…

=

Поширюйте відео!

=

Підпишіться http://bit.ly/33c60vX та вмикайте 🔔,

щоб вчасно отримувати сповіщення про онлайн-трансляції та нові відео.

=

Україна молиться!

=

† Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) / Ukrainian Greek Catholic Church:

• сайт UA http://ugcc.ua/

• сайт EN http://ugcc.ua/en

• храми https://map.ugcc.ua/

#звернення #ГлаваУГКЦ #повномасштабнавійна

Джерело