​​6 травня у Збройних силах України відзначається особливе свято – День піхоти. Піхота є найдавнішим родом військ

​​6 травня у Збройних силах України відзначається особливе свято – День піхоти.

Піхота є найдавнішим родом військ. Саме піхота – це ті, хто завжди на вістрі атаки й завжди напоготові. Сучасний відповідник піхоти у складі ЗСУ – це механізовані, моторизовані та штурмові частини Сухопутних військ. Однак, в умовах війни, що триває, функції піхоти доводиться виконувати й іншим військовим: єгерям, десантникам, морпіхам, нацгвардійцям, тероборонівцям тощо.

У мілітарній традиції більшості країн Заходу піхота належить до найшанованіших родів військ, адже на долю піхотинця припадають найбільші тяготи служби та війни. Лише в російській імперській, а згодом радянській військовій традиції до піхоти (а потім до мотострілецьких підрозділів) було зневажливе ставлення як до наймасовішого роду військ.

Після початку російської агресії проти України в 2014-му держава та суспільство почали переосмислювати мілітарну культуру – відновлювати історичну тяглість і звʼязок із поколіннями українських захисників, що також повертало українську армію до західної військової традиції.

У 2019 році указом Президента України був встановлений День піхоти, який вшановує мужність і героїзм українських піхотинців.

Дата – 6-го травня обрана не випадково. Вона нагадує про низку історичних подій.

6 травня 1648 року українські козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та в союзі з кримськими татарами розбили військо Речі Посполитою біля Жовтих Вод. Це була перша перемога українського війська під час національно-визвольних змагань у середині XVII століття.

Також 6 травня – це дата завершення Першого зимового походу Армії УНР тилами білогвардійських та червоноармійських військ у 1920 році. Учасники походу подолали дві з половиною тисячі кілометрів Житомирською, Київською, Черкаською, Кіровоградською, Миколаївською, Одеською, Вінницькою областями, провівши понад 50 успішних боїв. Внаслідок цієї операції Армія УНР була збережена, ліквідація білогвардійської Добровольчої армії Антона Денікіна – пришвидчена, а більшовики в Україні тимчасово ослаблені.

Перший зимовий похід став прикладом успішної боротьби українського війська в умовах тимчасово зайнятих ворогом територій. Пізніше чин походу став прикладом для наступних поколінь борців у підпіллі – повстанців Холодного Яру та воїнів УПА.

Існує і релігійний вимір Дня піхоти. Адже 6 травня відзначають День Святого Юрія (Георгія)-Змієборця. Традиційно Юрія-Змієборця зображають вершником, який вбиває змія. Проте існують іконічні зображення Святого Юрія зі зброєю та в пішому стані. Загалом це християнський символ воїнства, яке перемагає зло. Тож День піхоти 6 травня, крім історичної тяглості, надає християнського патрона українському війську.
#ЗСУ

​​6 травня у Збройних силах України відзначається особливе свято – День піхоти.

Піхота є найдавнішим родом військ

Джерело