#РозбиваємоМіфи Неонатальний скринінг – це комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення…

#РозбиваємоМіфи

Неонатальний скринінг – це комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення...

#РозбиваємоМіфи

Неонатальний скринінг – це комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення спадкової та вродженої патології у немовлят.

Раніше в Україні обстеження проводилося на 4 захворювання, а з минулого року – на 21 рідкісне захворювання. Для цього у Програмі медичних гарантій передбачено окремий пакет неонатального скринінгу.

🟢Неонатальний скринінг гарантується в рамках Програми медгарантій усім немовлятам. Адже раннє виявлення ризиків та призначення лікування дозволяє запобігти розвитку хвороби та створює всі умови для тривалого і повноцінного життя дитини.

❗️Послуга безоплатна та гарантується в рамках Програми медичних гарантій під час пологів у пологових стаціонарах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях з неонатологічними відділеннями.

Інформація про те, що скринінг є безоплатним лише для немовлят із підозрою на патологію – невірна.

🟢Для проведення скринінгу, батьки мають надати письмову згоду. На 48-72 годину життя немовляти медичний працівник здійснить забір кількох крапель капілярної крові з пʼяточки дитини та нанесе їх на спеціальний тест-бланк. Ці зразки буде передано до спеціальних лабораторій – регіональних центрів неонатального скринінгу, де й проходить дослідження. З батьками зв’яжуться лише у випадку необхідності повторити обстеження або у разі підтвердження патології у немовляти.
Детальніше можна почитати тут https://bit.ly/3nA4Sks

Джерело