Звернення Глави УГКЦ у 66-й тиждень повномасштабної війни, 21 травня 2023 року

Христос воскрес!

Дорогі у Христі брати і сестри, ось уже 66-й тиждень Україна потерпає від повномасштабної військової агресії, яку окупант приніс на нашу мирну землю. Останніми днями, зокрема з початку травня, різко посилилася кількість ракетних нічних атак на нашу Батьківщину, зокрема на нашу столицю Київ. Я хочу попросити усіх людей доброї волі у світі, очільників усіх Церков і релігійних організацій про загальносвітове звернення до президента росії, до російських військових злочинців, щоб зупинити, негайно припинити щонічні військові злочини проти України. Ми віримо, що ваш голос врятує десятки, сотні життів мирних людей.

Але нехай світ знає, що Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

00:01:23 – У Люрді освятили вервиці для захисників України. Подія відбулась у базиліці санктуарію Матері Божої Люрдської. Священники Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії разом зі священниками єпархії Святого Володимира у Франції та країнах Бенілюксу молилися Архиєрейську Божественну Літургію за мир в Україні. Після Літургії владика Богдан Дзюрах освятив вервиці, які передадуть українським захисникам на фронт. Цього дня до Люрду з’їхалися делегації військових із різних країн для участі в Міжнародній прощі військовослужбовців.

00:01:55 – Владика Андрій Хім’як освятив дошку пам’яті добровольця Дениса Антіпова на Аскольдовій могилі. Рівно рік тому, 11 травня 2022 року, Денис героїчно поліг під Ізюмом, захищаючи Україну.

00:02:08 – У зруйнованому селі Шевченкове відбулася Божественна Літургія. Населений пункт розташований на межі Миколаївської та Херсонської областей. Літургія відбулась у храмі Пресвятої Тройці Української Греко-Католицької Церкви. Під час російської окупації Херсона село перебувало під постійними обстрілами російських військ.

00:02:26 – Отець і глава Української Греко-Католицької Церкви зустрівся з матерями загиблих захисників. Подія відбулась у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. Матері прибули з усієї України. Блаженніший Святослав у День матері звернувся до жінок зі словами привітання та підтримки. Матері загиблих героїв отримали пам’ятні подарунки та мали нагоду поспілкуватися і просто провести час разом.

00:02:50 – Патріарша фундація «Мудра Справа» привезла теплі обіди у Бровари. Такий проєкт Українська Греко-Католицька Церква запровадила півроку тому завдяки підтримці доброчинців. Двічі на тиждень вдається роздати по 200 обідів людям, які постраждали внаслідок російської агресії. Зокрема Українська Греко-Католицька Церква підтримує Броварське модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб. Також теплі обіди щотижня отримують у Броварському міському територіальному центрі соціального обслуговування.

00:03:17 – російські війська обстріляли селище Зеленівка на Херсонщині. Загинула 5-річна дитина, батько приніс її до лікарні на руках. Також загинули двоє чоловіків. Ще один чоловік і дитина поранені.

00:03:30 – Впродовж тижня Росія щоночі атакує ракетами Україну. Зокрема у ніч на 16 травня росіяни атакували Київ ракетами і безпілотниками. Українські сили ППО збили: 6 аеробалістичних ракет «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр», 10 ракет наземного базування.

Водночас вночі 18 травня росіяни здійснили низку повітряних атак по Україні. Загалом окупанти випустили 30 ракет. 29 із них збили. Також ліквідували 4 безпілотники. В Києві та області спрацювала протиповітряна оборона. Однак уламки впали в Дарницькому та Дніпровському районах. Постраждалих немає. У Хмельницькій області є влучання в об’єкт інфраструктури. В Одеській області протиповітряна оборона збила вісім ракет, уламки впали на промисловий об’єкт, одна людина загинула, двоє поранені. Також протиповітряна оборона добре спрацювала у Полтавській, Вінницькій, Житомирській та Кіровоградській областях.

На жаль, війна не тільки продовжується, а на наших очах відбувається нова її ескалація. Згідно даних міжнародних організацій, сьогодні, в цих днях, в Україні близько 18 мільйонів людей потребують невідкладної гуманітарної допомоги.

У цих днях у нашому Всеукраїнському Марійському центрі «Зарваниця» відбулася 94-та сесія Архиєрейського Синоду наших владик. І, зокрема на цьому нашому синодальному зібрані ми намагалися зрозуміти, як змінюється, як розвивається гуманітарна ситуація в нашій Батьківщині. Ми відчули, слухаючи різних спеціалістів, що на перший план виходять кілька дуже пекучих, невідкладних проблем, які в наступні місяці будуть тільки збільшуватися …

=

Поширюйте відео!

=

Підпишіться http://bit.ly/33c60vX та вмикайте 🔔,

щоб вчасно отримувати сповіщення про онлайн-трансляції та нові відео.

=

Україна молиться!

=

† Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) / Ukrainian Greek Catholic Church:

• сайт UA http://ugcc.ua/

• сайт EN http://ugcc.ua/en

• храми https://map.ugcc.ua/

#звернення #ГлаваУГКЦ #повномасштабнавійна

Джерело