​​Київська міська рада позбавила звання «Почесний громадянин міста Києва» шістьох комуністичних діячів з СРСР та В’єтнаму

​​Київська міська рада позбавила звання «Почесний громадянин міста Києва» шістьох комуністичних діячів з СРСР та В’єтнаму. Кого саме👇

Леоніда Брєжнєва – Генерального секретаря Комуністичної партії Радянського Союзу та керівника СРСР з 1964 до 1982 року. На період правління Брєжнєва припала активна русифікація України, боротьба з дисидентами. Особливістю його доби було застосування каральної психіатрії. Також саме за правління Брєжнєва радянські війська придушили демократичну революцію в Празі 1968 року та розпочали інтервенцію в Афганістан у 1979-му.

Олексія Єпішева – радянського військового та політичного діяча. Генерал Єпішев очолював Головне політичне управління радянської армії та флоту між 1962 та 1985 роками. Саме Єпішев був відповідальний за функціонування системи комуністичної цензури та пропаганди в армії, зокрема виправдання радянської військової агресії у світі.

Віталія Масола – Голову Ради міністрів УРСР в 1987–1990 роках. У своїй політиці Масол активно дотримувався союзо-центристських поглядів, що стало причиною масових студентських протестів, відомих як «Революція на граніті».

Кирила Москаленка – радянського воєначальника, Маршала Радянського Союзу. Москаленко займав керівні посади в Міністерстві оборони СРСР.

Олексія Федорова – генерал-майора. Під час Великого терору на посаді першого секретаря Чернігівського обласного комітету КП(б)У підписав засудження до розстрілу 297 людей та увʼязнення в сталінських таборах 147-ми. У роки Другої світової війни він очолював підпорядкований НКВД Чернігівський партизанський загін. Дії Федорова призвели до Корюківської трагедії. Також Федоров брав участь у плануваннях операцій проти УПА на Волині. А як перший секретар Херсонського обкому в 1944–1949 роках він брав участь у реалізації державної політики, що призвела до масового голоду в 1946–1947-му.

Тіня Чионга – в’єтнамського комуністичного діяча. Він обіймав посаду Генерального секретаря Центрального комітету Компартії Вʼєтнаму.

#декомунізація

​​Київська міська рада позбавила звання «Почесний громадянин міста Києва» шістьох комуністичних діячів з СРСР та В’єтнаму

Джерело