​​Сьогодні в Україні – День журналіста. З 24 лютого 2022 року росіяни вбили, за даними голови Національної спілки…

​​Сьогодні в Україні – День журналіста. З 24 лютого 2022 року росіяни вбили, за даними голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, 63-х медійників. Частина з них загинула, висвітлюючи війну, дехто – внаслідок воєнних злочинів армії країни-агресорки, ще частина – захищаючи Україну в лавах ЗСУ. Поіменний список сьогодні опублікував Главком.

Одним з тих, хто віддав життя на полі бою, став київський репортер Євгеній Осієвський. Розповідаємо сьогодні його історію.

Євгеній Осієвський популяризував науку й був антропологом-дослідником. Його зацікавлення були дуже широкими: від поп-культури й релігійних громад до дослідження острівних народів Океанії та питань наукового світогляду.

22 травня 2023 року Євгеній Осієвський загинув, виконуючи бойове завдання в районі Бахмуту.

Євгеній народився в 1993 році у Кропивницькому (тоді – Кіровограді). Закінчив місцевий Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка за спеціальністю «Політологія». Згодом вивчав культурологію на магістерській програмі у Києво-Могилянській академії. А в 2018-му вступив на аспірантуру кафедри культурології НаУКМА.

Євгеній писав дисертацію про острівні народи Вануату – острівної країни у Тихому океані. Планував здійснити туди антропологічну експедицію, тож вивчав місцеву рідкісну мову.

Довгий час Євгеній співпрацював з виданням «Спільне» та науково-популярним журналом «Куншт». Для «Спільного» він зробив низку репортажів про життя різних релігійних громад Києва: крішнаїтів, рідновірів, саєнтологів та комерційних магів.

Для науково-популярного журналу «Куншт» Євгеній писав матеріали, присвячені антропології, та брав інтерв’ю у провідних світових науковців: лінгвіста Вільяма Лабова, нейропсихолога Кріса Фріта, генетика Адама Резерфорда.

Але цим коло інтересів Євгенія не обмежувалось – він писав про кіно та читав лекції на фестивалі Kyiv Comic Con. Записував різнопланові інтерв’ю, наприклад, з Девідом Ллойдом – художником коміксу «V – значить Вендетта», або снайпером, який брав участь в обороні Києва навесні 2022 року.

Російське повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року застало Євгенія в аспірантському гуртожитку в селищі Ворзель на Київщині, яке росіяни окупували у перші дні. В окупації Євгеній прожив два тижні, доки 10 березня не зумів вибратися на підконтрольну Україні територію.

До лав Збройних сил Євгеній став наприкінці 2022-го. Служив у складі 77-ї окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ. Обороняв Бахмут.

«Забезпечення відмінне, грошей збирати ні на що не потрібно. З гостро необхідних бійцю речей не вистачає лише коміксів Херрімана та Тайо Мацумото», – говорив про початок своєї служби Євгеній.

Поховали Євгенія Осієвського 30 травня на Алеї слави на Далекосхідному кладовищі у Кропивницькому. У воїна залишилась мама. 🖤🇺🇦

#FightForUkraine

​​Сьогодні в Україні – День журналіста. З 24 лютого 2022 року росіяни вбили, за даними голови Національної спілки...

Джерело