ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне 🔹 Фінська компанія Fortum і американська…

ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне

🔹 Фінська компанія Fortum і американська Westinghouse Electric підписали меморандум про взаєморозуміння щодо вивчення можливостей розгортання у Фінляндії та Швеції традиційних «великих» реакторів AP1000 ® та малих модульних (ММР, англ. – SMR) AP300 , новітня технологія яких була представлена лише минулого місяця. Саме ці дві країни стали першими, хто збирається використовувати AP300.

🔹 У Чехії ввели в експлуатацію дослідницький реактор VR-2. Він використовуватиметься для навчання студентів-атомників на факультеті ядерних наук та фізичної інженерії Чеського технічного університету в Празі.

🔹 На китайській АЕС Haiyang встановили 230-тонний модуль третього енергоблока. Наразі два реактори за технологією AP1000 компанії Westinghouse, які експлуатуються на станції, разом генерують 2340 МВт.

🔹 Франція готується наростити «атомне» виробництво через значний попит на електроенергію, який невпинно зростає ще й внаслідок дедалі більшої кількості електромобілів. У планах країни – подовжити експлуатацію наявних реакторів до 60 років та вже наприкінці поточного року запустити новий ядерний енергоблок Flammanville-3 .

🔹 Незабаром у Фінляндії запрацює перше у світі глибоке геологічне сховище для остаточного захоронення відпрацьованого ядерного палива – Onkalo. Його будували майже 20 років. У великій мережі підземних тунелів, розташованих на глибині 400 метрів, ВЯП буде надійно «поховане» на тисячі років.

#nuclear_digest 

 | FB | IG | YT | TW |  | EA

ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне 
 
🔹 Фінська компанія Fortum і американська...

Джерело