Звернення Глави УГКЦ у 69-й тиждень повномасштабної війни, 11 червня 2023 року

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри! Ось минає вже 69-й тиждень великого, повномасштабного вторгнення російського окупанта на мирну українську землю. Не маючи жодних успіхів на полі бою, не маючи можливості подолати мужність українського війська, російські злочинці обстрілюють мирні міста і села України, продовжують чинити військові злочини. Майже щоночі над Україною лунає завивання сирен повітряної тривоги. Епіцентром майже щонічних ракетних ударів знову залишається наша столиця, місто Київ. Але ворогові не вдається нас деморалізувати. Українці щораз сильніше об’єднується, гуртуються, допомагають один одному. І сьогодні знову хочу, щоби світ почув, що Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

Однією із важливих подій цього тижня, подією, яка увійде в історію як одна з найбільших рукотворних катастроф у Європі наших часів, буде злочин росіян на Каховському водосховищі. В ніч на 6 червня росіяни навмисно підірвали дамбу Каховської гідроелектростанції. Перед тим навмисне підняли рівень води в Каховському морі для того, щоб ще більшою була смертоносна сила цієї хвилі. А потім безсоромно цю дамбу підірвали.

Ми можемо сказати, що цей злочин, відповідно до Міжнародного права, впевнено називається військовим злочином, який прирівнюється до застосування проти мирного населення зброї масового знищення. Підтоплено сотні міст і сіл України. 90% всіх підтоплених, загублених міст, сіл, містечок знаходиться на Лівобережній Херсонщині, яка сьогодні є окупована російською так званою окупаційною тимчасовою владою.

Але що вражає – це те, що росіяни не рятують людей і вбивають, обстрілюють тих, хто хоче рятувати людське життя. Злочинці холоднокровно дивляться, як гинуть люди. Такого типу злочин вже сьогодні ми кваліфікуємо як екоцид (злочин проти довкілля) і геноцид (навмисне масове знищення українського населення на окупованих територіях).

Ще розкажу, нам сьогодні є дуже боляче, що світове співтовариство, міжнародні організації майже не відреагували на цей злочин, а Міжнародний Червоний Хрест, на якого є єдина надія, щоб врятувати українців на окупованій території від цього злочину, нічого, властиво, не робить.

Я хочу подякувати усім тим, які на різних рівнях, в різних країнах активно включилися у благородну справу порятунку людського життя, і вже сьогодні в Україну йде невідкладна допомога, щоб урятувати тих, у кого право на життя забирає вода, яку росіяни перетворили на зброю масового знищення в Україні.

Сьогодні в усій нашій Церкві, зокрема в Україні, відбувається особлива мобілізація для того, щоб допомагати рятувати тих людей, які постраждали від цього злочину. В наших парафіях збирається все необхідне – питна вода, нашою Патріаршою фундацією «Мудрою справою» готуються додаткові продуктові набори, щоб скерувати в зону цього лиха. Ми намагаємося евакуйовувати людей з підтоплених міст і містечок. Намагаємося зробити все для того, щоби врятувати людське життя.

Я хочу сьогодні подякувати усім тим, хто активно поринув в порятунок. Наша Херсонщина, зокрема на Правому березі, сьогодні перетворюється на мурашник, де люди різних конфесій, різних Церков, з різних причин об’єднуються в ім’я порятунку життя людини.

Я хочу закликати все світове співтовариство, всіх тих, які зараз мене чують, не мати боязні, страху сказати правду про злочин росіян, який спричинив і спричиняє такі великі лиха людині і Божому творінню. Нехай Божа правда буде провідною зорею, нашими світлом в цих непростих обставинах.

Ми сьогодні молимось: Боже, благослови Україну! Боже, порятуй тих, у кого окупант забрав і забирає право на життя і порятунок. Боже, благослови українське військо, яке нам дарує ще один день, тиждень можливість жити. Боже, благослови Україну своїм справедливим небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

=

Поширюйте відео!

=

Підпишіться http://bit.ly/33c60vX та вмикайте 🔔,

щоб вчасно отримувати сповіщення про онлайн-трансляції та нові відео.

=

Україна молиться!

=

† Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) / Ukrainian Greek Catholic Church:

• сайт UA http://ugcc.ua/

• сайт EN http://ugcc.ua/en

• храми https://map.ugcc.ua/

#звернення #ГлаваУГКЦ #повномасштабнавійна

Джерело