Нові факти співпраці ексміністра юстиції Словаччини Штефана Харабіна з РФ

  • Автор допису:

1 червня 2023 спеціальна прокуратура Словаччини пред’явила звинувачення ексміністру юстиції Штефану Харабіну за пропаганду екстремізму, а саме: за публічну підтримку російської агресії проти України. 25 лютого 2022 року Харабін заявив, що підтримує вторгнення РФ та написав, що на місці Путіна він вчинив би так само. 

Фото: Штефан Харабін / Štefan Harabin

До слова, у 2019 Харабін балотувався на пост президента Словаччини та посів 3 місце у виборчих перегонах. Але за цим звинуваченням Харабіну може загрожувати лише до 3 років позбавлення волі.

Проте, українські хактивісти команди “Кібер Спротив” передали у розпорядження міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm додаткові факти, що можуть вказувати на більш тяжкий злочин Харабіна. А саме, що він був завербований та працював в інтересах російської зовнішньої розвідки.

Такий висновок можна зробити по деяким листам і документам, що стали доступні хакерам після зламу поштових листувань так званої російської “Академії геополітичних проблем” – типової структури “м’якої сили” для роботи російської розвідки зі своїми агентами за кордоном.

Наприклад, з цього листа ми дізнались, що 30 червня 2022 року Штефан Харабін був почесним гостем та доповідачем на засіданні Президіуму вченої ради цієї Академії. З назви його доповіді цілком зрозуміла її пропагандистська суть: (рос) “Развитие фашизма в ЕС и в частности на Украине на фоне понижения уровня демократии и прав человека”.

Коли Харабіном зайнялися словацькі правоохоронці, то росіяни з цієї Академії розпочали власну “спецоперацію” з порятунку свого агента, якого дуже прозоро називають своїм “загранотрядом”. Хоча “порятунком” це можна назвати доволі умовно, швидше – переслідування словацького слідчого, який веде справу Харабіна.

До своїх листів росіяни прикріплюють також протокол допиту, який їм, вочевидь, передав сам Харабін (Ці файли протоколу є у розпорядженні редакції InformNapalm. Ми не викладаємо їх з міркувань поваги до слідства Словаччини).

Чи є передача протоколу допиту стороннім особам у РФ додатковим фактом співпраці Харабіна з російською розвідкою? Ймовірно, це опосередковано вказує на ступінь підзвітності Штефана Харабіна своїм кураторам.

З протоколів допиту росіяни висмикнули дані слідчого поліції Мартина Кочлича, що займається справою Харабіна і почали писати заяви до Слідчого комітету РФ з проханням розпочати судове переслідування словацького слідчого (що це, якщо не спроба спричинити тиск на слідство Словаччини?).

Ось документи, які демонструють спроби представників Академії щодо переслідувань словацького слідчого, який веде справу Харабіна.

  • Заява. PDF
  • Пояснювальна записка до заяви. PDF
  • Цей приклад демонструє, як російські центри “м’якої сили”, що проводять роботу зі своїми агентами в інтересах російської розвідки, не тільки намагаються втручатись у особисті справи країн ЄС, але і намагаються використовувати Слідчий комітет РФ як інструмент для відкриття справ проти слідчих, що викривають російську агентуру.

    Читайте інші публікації на основі даних від хактивістів “Кібер Спротив”

    Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах  Facebook / Тwitter / Telegram Slate (Sl8).

    InformNapalm не отримує жодної фінансової підтримки від урядів чи донорів. Забезпечувати роботу сайту допомагають лише волонтери спільноти та наші читачі. Ви також можете стати одним з волонтерів спільноти. Просимо вас також підтримати розвиток унікального волонтерського розвідувального ресурсу InformNapalm внесками через buymeacoffee.

    Джерело