Злам Андрія Лугового, депутата Держдуми РФ і першого заступника голови комітету з безпеки

  • Автор допису:

Українські хактивісти команди “Кібер Спротив” зламали електронні пошти першого заступника голови комітету Держдуми РФ з безпеки та протидії корупції Андрія Лугового та його оточення. Матеріали із кореспонденції Лугового, депутатські запити та інші відомості хакери ексклюзивно передали для аналізу волонтерам міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

Загальні відомості

Андрій Луговий народився у Баку 19.09.1966 у родині військовослужбовців. У 1987 році закінчив Московське вище загальновійськове командне училище імені Верховної Ради РРФСР, був розподілений у Кремлівський полк. Полк підпорядковувався 9-му управлінню КДБ (державна охорона). У 1990 році закінчив Вищі курси воєнної контррозвідки КДБ СРСР. У 1991-1996 роках проходив службу в Головному управлінні охорони РФ, Службі безпеки президента РФ, Федеральній службі охорони. Охороняв вищих державних осіб РФ. Також відомо, що у 2004 році російський суд засудив Лугового до 14 місяців позбавлення волі за організацію втечі Ніколая Глушкова (один зі співробітників Бориса Березовського). Після виходу з місць ув’язнення Луговий став бізнесменом. Очолював групу охоронних підприємств “Дев’ятий вал”, які здійснювали охорону членів сім’ї Бориса Березовського. В 2006 році Луговий виконав завдання з отруєння у Лондоні Олександра Литвиненка полонієм-210. За вердиктом, винесеним ЄСПЛ у Страсбурзі, він визнаний безпосереднім виконавцем вбивства Литвиненка. У січні 2016 року британські слідчі заявили, що вбивство Литвиненка вірогідно було схвалене президентом РФ Володимиром Путіним та тодішнім директором ФСБ Миколою Патрушевим.

У 2017 році США внесли Лугового в санкційний «список Магнітського». За даними офіційного сайту НАЗК України, наразі Луговий крім санкцій США також перебуває під санкціями ЄС, Канади, Швейцарії, Австралії, Нової Зеландії та України.

За даними офіційного сайту Державної Думи РФ, Луговий наразі займає такі посади:

  • Заступник Голови Комісії Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації з розслідування фактів втручання іноземних держав у внутрішні справи Росії;
  • Член Комісії з розгляду видатків федерального бюджету, спрямованих на забезпечення національної оборони, національної безпеки та правоохоронної діяльності;
  • Перший заступник Голови Комітету з безпеки та протидії корупції.

Сам депутат Луговий, як державний діяч і російський пропагандист, привернув увагу хактивістів через зухвалі коментарі на тему скандального ухвалення 11 квітня 2023 року одразу в другому та третьому читанні так званого “Закону про електронні повістки”. Він також виступив активним лобістом накладання обмежень (санкцій) на росіян, які не бажають брати участь у війні проти України та отримувати повістки.

Злам пошти Лугового та його оточення

Українські хакери отримали доступ до пошти Лугового і його родини, також був отриманий доступ до пошти його канцелярії. У цій публікації, щоб не перевантажувати читачів матеріалами, ми покажемо тільки деякі особисті документи, що стосуються Андрія Лугового та його законотворчої діяльності, а також розкриємо факти про нещодавні дороговартісні подорожі його родини на Сейшельські Острови, ймовірно, не лише для відпочинку, але й для відкриття офшорних рахунків, щоб виводити кошти з Росії. Також торкнемось і чутливої для Лугового особистої теми і діагнозу, який йому поставили на початку квітня лікарі. 

Луговий Андрій Костянтинович (рос. – Луговой Андрей Константинович), 19.09.1966 року народження, паспорт РФ: 45 11 282676, актуальна адреса прописки та проживання: м. Москва, Лялин провулок, буд 7/2, будівля 1, кв.20. 

Фінанси

Окремо докладаємо для ознайомлення посилання на скан-копії фінансових документів:

  • Довідка про доходи та майно Лугового та його членів родини за 2022 рік, підписана 22 березня 2023 року (PDF)
  • Довідка про банківські рахунки дружини станом на 14 березня 2023 (PDF)
  • Довідка про доходи з ТОВ “БЕС” за 2021 рік (PDF).
  • Експертна оцінка ТОВ “БЕС” (PDF)
  • Виписка з реєстру ТОВ “БЕС” (PDF)

У декларації за 2022 рік ми бачимо, що Луговий отримав доходу 8 мільйонів рублів, а його дружина отримала дохід – 34 мільйони рублів. Виходить, що вона “головна годувальниця” в родині Лугових? 

Здебільшого, це дохід від продажу росіянам електроенергії Братськими електричними мережами – БЕС, Іркутська область РФ, де частка капіталу належить дружині Лугового. Важко уявити, які були би дивіденди Ксенії Лугової, якби у 2018 році вона не передала “у власність” Андрія Андрійовича Агафонова майже 111 тисяч акцій акціонерного товариства “Братська електромережева компанія” на 85 мільйонів рублів (PDF).

Також в пошті Лугового ми знайшли довіреності Лугового на Агафонова (PDF), що натякає на те, що Агафонов як мінімум бізнес-партнер Лугового, а як максимум – його тіньовий гаманець для приховання статків та капіталів. 

Але те, що дружина і бізнес-партнер Лугового мають зиск з продажу електроенергії в Іркутській області суттєво пояснює, чому зараз Луговий активно лобіює прийняття в РФ закону про криптовалюти. 28 квітня 2023 в Парламентській газеті вийшло велике інтерв’ю про його законопроект про майнінг криптовалют. 

В нього є електроенергія, яка потрібна для майнінгу. Багато електроенергії –  багато крипти, ще більші дивіденти від БЕС.

Ну і можна буде знову вкластися у який небудь “доходный бизнес”. Як, наприклад, у 2018 році, коли Лугові шукали нерухомість у Москві. Нерухомість, що коштує більше сукупного річного доходу депутата комітету держбезпеки та протидії корупції та його дружини. 

Вкладення в листі PDF: файл 1, файл 2, файл 3, файл 4, файл 5, файл 6, файл 7, файл 8.

Депутатські запити Лугового

Окремої уваги заслуговують доноси та депутатські запити, які постійно робить Андрій Луговий. Ось, наприклад, запит від 21.03.2023 (PDF) щодо надання “благодійної підтримки” в розмірі 5 млн. рублів на пам’ятник. Або запит до прокурора від 13.02.2023 (PDF) з вимогою перевірити діяльність жіночого громадського об’єднання “Мягкая сила“, яке нібито “спонукає росіян до протесту” проти проведення “спеціальної військової операції” в Україні. А ось запит до Генерального прокурора від 06.12.2022 (PDF) з вимогою визнати “Легион “Свобода России“ екстремістською організацією та заборонити їх символіку. Цікавий запит від 07.04.2023 (PDF) на нагородження Z-волонтерів відомчими нагородами МО РФ, з переліком майна, яке вони зібрали для 58-ї армії Росії, що воює на Запорізькому напрямку України.

Також додаємо перелік доносів Лугового, які зроблені у вигляді депутатських запитів:

  • Донос на організацію “Общественная комисия по сохранению наследия академика Сахарова” від 12.12.2022 (PDF)
  • Донос на організацію “Приволжский миграционный центр” від 08.12.2022 (PDF)
  • Донос на організацію “Польское общество “Полярос” (PDF) від 09.11.2022
  • Донос на громадянку РФ Віру Полозкову після її інтерв’ю у Дудя (PDF) від 19.12.2022
  • Донос на громадянина РФ Валерія Меладзе (PDF) від 09.01.2023
  • Донос на громадянина Великої Британії Кристофера Нейджела Доннеллі (англ. – Christopher Nigel Donnelly) (PDF) від 07.11.2022
  • Донос на блогерів, що брали участь в рекламі бренду одягу Stoneedge (PDF) від 06.04.2023
  • Донос на мережу магазинів “Ашан” щодо схеми ухиляння від податків в РФ (PDF) від 01.03.2023.
  • Донос на організацію “Команда против пыток” (PDF) від 10.01.2023

Це лише невеликий, але показовий, огляд активності депутата Лугового на ниві  доносів до прокуратури РФ на різні громадські об’єднання та окремих громадян, яких він підозрює у “підривній діяльності” проти режиму Путіна. Але щоб не перевантажувати читачів перейдемо до наступного розділу.

Дружина Лугового

Лугова Ксенія Олексіївна (рос. – Луговая Ксения Алексеевна), 26.07.1989. Паспорт РФ: 4512 892921. Актуальна адреса прописки та проживання: м. Москва, Лялин провулок, буд 7/2, будівля 1, кв.20. 

З поштових листувань відомо, що в період з 4 по 14 березня 2023 року Ксенія Лугова відвідувала Сейшельські Острови. Про це свідчать документи бронювання готелю та трансферу на гелікоптерах, які надсилала їй помічниця Андрія Лугового.

  • Passenger Itinerary LUGOVAYA (PDF)
  • Passenger Itinerary – Lugovaya x 3 (PDF)
  • CLS voucher LUGOVAYA (PDF)
  • FSS voucher LUGOVAYA (PDF)
  • OSINT-дослідникам InformNapalm за допомогою соцмереж також вдалося паралельно перевірити і підтвердити, що Ксенія Лугова в цей період справді відвідувала Сейшели.

    З відкритих джерел відомо, що Ксенія Лугова, з якою Андрій Луговий взяв шлюб в 2012 році (до слова, молодша ніж дві його доньки від першого шлюбу) з 2018 року пробує себе як артистка і виступає під псевдонімом KAYA. Вона активно веде сторінку у забороненій в Росії соцмережі Instagram.

    (14 березня 2022 року “Роскомнадзор” офіційно вніс Instagram до реєстру заборонених на території РФ сайтів. Крім того ця соціальна мережа визнана “екстремістською”. Тобто користувачі, які розміщують посилання на сторінки або логотип цієї соцмережі можуть бути притягнуті за ст. 20.3 КоАП РФ (демонстрація екстремістської символіки), і їм загрожуватиме штраф або арешт до 15 діб)

    В період з 8 по 12 березня на своїй сторінці Instagram Ксенія Лугова розмістила декілька фото та відео з Сейшельських Островів. 

    Звісно, відпочинок дружини цілого заступника Голови Комітету Держдуми РФ з безпеки та протидії корупції на Сейшелах – це ще не доказ економічних злочинів, втім видається підозрілим, що одразу в день відльоту з островів 14 березня 2023 вона брала виписку про свої рахунки. Не виключено, що крім відпочинку, її родинним завданням було вирішення певних фінансових питань за межами РФ. Бо як показала нещодавно історія екс-депутата Держдуми РФ Семена Багдасарова (з яким, до слова, Андрій Луговий є доволі частим гостем на пропагандистських ток-шоу Володимира Соловйова), з екранів телевізорів російські політики та пропагандисти переконують росіян, що кожний має вмирати за Росію на війні в Україні та ненавидіти Захід, але якщо копнути глибше, то в кожного з них знайдуться офшорні рахунки, або нерухомість за кордоном.

    Полоній-210

    А тепер давайте повернемось до історії з отруєнням Олександра Литвиненка. Схоже, що спецоперація з полонієм-210 не минула без наслідків і для здоров’я самого Андрія Лугового. Вважається, що малі дози полонію-210 можуть викликати злоякісні пухлини в організмі людини. Згідно довідки від 5 квітня 2023 року, яка надійшла на пошту Лугового, в Москві збирався консиліум лікарів, які поставили йому діагноз: “C61 – Злоякісне новоутворення передміхурової залози” (рак передміхурової залози з T2aN0M0 II стадії). Лікарі пропонували хірургічне втручання, але за інформацією з довідки, хворий письмово відмовився від операції та променевої терапії.

    Післямова

    Публічна та непублічна діяльність Лугового на посту депутата Держдуми РФ, його участь в пропагандистських ток-шоу Соловйова, участь у замовному вбивстві Литвиненка, чисельні доноси та інші активності, безумовно, ставлять його в один ряд з російськими воєнними злочинцями, які мають бути притягнуті до відповідальності на міжнародному трибуналі. Відомо, що у свій час ключову роль у ідентифікації тіла Гітлера та інших вищих функціонерів Третього Рейху зіграли їх зліпки зубів. На випадок необхідності ідентифікації чи розпізнання останків Лугового, рентгенівські знімки його щелепи у нас також є у наявності (PDF).

    Це далеко не всі матеріали, які вдалося здобути українським хактивістам, але це ті документи, які наразі хактивісти нам дозволили опублікувати назагал. Левова частка матеріалу, отриманого завдяки зламу Лугового і його оточення, наразі використовується в інтересах розвідки.

    P.S: Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm дякує хактивістам “Кібер Спротиву“, за ексклюзивну можливість взяти участь у цій цікавій історії та разом доопрацювати її. Запрошуємо читачів підписуватись на наші телеграм-канали, де ми публікуємо значно більше інформації, ніж потрапляє на сайт.

    Читайте інші публікації на основі даних від хактивістів “Кібер Спротив”

    Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах  Facebook / Тwitter / Telegram Slate (Sl8).

    InformNapalm не отримує жодної фінансової підтримки від урядів чи донорів. Забезпечувати роботу сайту допомагають лише волонтери спільноти та наші читачі. Ви також можете стати одним з волонтерів спільноти. Просимо вас також підтримати розвиток унікального волонтерського розвідувального ресурсу InformNapalm.

    Джерело