​​9 років тому, 11 липня 2014 року, біля селища Зеленопілля Луганської області армія РФ здійснила першу безпосередню…

​​9 років тому, 11 липня 2014 року, біля селища Зеленопілля Луганської області армія РФ здійснила першу безпосередню масовану ракетну атаку по позиціях українських військовослужбовців.

У ніч на 11 липня прикордонники з мотоманевреної групи під командуванням полковника Ігоря Момота і батальйонна тактична група, сформована з військових 24-ї та 72-ї окремих механізованих бригад і 79-ї окремої аеромобільної бригади вийшли до опорного пункту біля селища Зеленопілля. Військові повинні були прикривати ділянку державного кордону з Росією.

Табір, де розмістилися українські військові, періодично «проглядався» російськими безпілотниками, один з них вдалося збити. Тієї ж ночі було завдано ракетного удару по позиціях українських військових з реактивних систем залпового вогню «Торнадо-Г» – модифікованої версії «Града». Обстріл вівся з території Росії. За словами очевидців, після російського ракетного удару розпочався мінометний обстріл з боку міста Ровеньки, окупованого бойовиками самопроголошеної «ЛНР».

Під час обстрілу сержант Сергій Мудрий відтягнув вантажівкою «Урал» чотири бензовози, чим врятував табір від ще більших втрат. Згодом цим же «Уралом» Мудрий евакуював поранених. Сергій Мудрий був сержантом контрактної служби у 79-й окремій аеромобільній бригаді. До російської збройної агресії проти України він служив у миротворчій місії в Ліберії. Брав участь у прикритті державного кордону під час окупації Криму в 2014-му, у боях за Лиман, Ізварине, Савур-Могилу. За свої дії під Зеленопіллям нагороджений орденом «За Мужність» III ступеня. Наступного після атаки на Зеленопілля дня у сержанта Мудрого народилася донька Єва.

Внаслідок російського ракетного удару загинули 36 українських захисників: 30 військовослужбовців ЗСУ та 6 прикордонників, зокрема командир мотоманевреної групи полковник Ігор Момот.

Ігор Момот був кадровим офіцером-прикордонником. Військову службу розпочав ще в радянській армії, у її складі брав участь у війні в Афганістані та конфлікті в Нагірному Карабасі. З 1992 року – служив у Держприкордонслужбі України. Очолював Ізмаїльський прикордонний загін та Навчальний центр ДПСУ. З початком російської агресії у 2014-му створив мотоманеврену групу Держприкордонслужби та брав участь в Антитерористичній операції. Його підлеглі воювали в районі Дмитрівки, Маринівки та Амвросіївки на Донеччині. Нагороджений званням Героя України посмертно. На честь Ігоря Момота назвали Навчальний центр підготовки молодших спеціалістів ДПСУ, який він колись очолював.

Ракетний обстріл позицій українських військових під Зеленопіллям був першим безпосереднім масованим застосуванням армії РФ проти українських Збройних сил. Ми пам’ятаємо про акти агресії та злочини, вчинені російською державною і військовою машиною, попри будь-які терміни давності.

#російськоукраїнськавійна #війна #війнавукраїні

​​9 років тому, 11 липня 2014 року, біля селища Зеленопілля Луганської області армія РФ здійснила першу безпосередню...

Джерело