Українські хакери отримали доступи до баз даних економічного саміту “Росія-Африка 2023”

  • Автор допису:

Декілька місяців тому українські хакери команди “Кібер Спротив” отримали доступи до баз даних та закритої документації міжнародного економічного саміту “Росія-Африка”, проведення якого заплановане в Санкт-Петербурзі з 27 по 28 липня 2023 року. Після того, як були проведені всі необхідні заходи з обробки даних, інформація була надана також розвідувальним структурам України та країн-партнерів. Було прийняте консолідоване рішення про оприлюднення частини інформації напередодні саміту, щоб нею могли скористатися також інші зацікавлені сторони, наприклад, розвідки та дипломати інших держав. А також, щоб частина іноземних гостей, які планують їхати на цей російський шабаш, можливо, прийняли правильне рішення про скасування свого візиту на фоні публічного розголосу про витік закритих даних. Сьогодні міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm ексклюзивно публікує частину інформації із закритої документації, листувань та баз даних запланованого саміту. Це лише частина даних, які можна оприлюднити для широкого загалу.

Передмова

Для початку варто звернути увагу, що попередній великий саміт “Росія – Африка” проходив з 23 по 24 жовтня 2019 року у Сочі. Тоді на ньому зібрались понад 6000 гостей, серед яких понад 1100 представників іноземного бізнесу та близько 1900 представників іноземних делегацій. Подію відвідали офіційні представники 54 країн Африки, 45 з яких були представлені главами держав та урядів. Гаслом саміту були слова “За мир, безпеку та розвиток“, хоча вже тоді Росія перебувала під санкціями за окупацію Криму та вела гібридну війну на сході України. Але тоді Міжнародний кримінальний суд ще не видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна за воєнні злочини, зокрема, незаконну депортацію та переміщення українських дітей з окупованих територій. Тому з ним все ще радо фотографувались лідери африканських країн.

“Росія-Африка 2023”

Після саміту “Росія-Африка 2019”, результатами якого росіяни залишились задоволені, одразу почалась підготовка до нового саміту. В активну фазу вона перейшла за декілька місяців до повномасштабного вторгнення в Україну. Але на фінішну пряму вийшла лише в 2022 році. Рік тому, 21 липня 2022, Путін підписав Указ про підготовку до проведення другого саміту “Росія – Африка” (PDF). Так, Путін особисто тримає на контролі підготовку до саміту, бо для нього це знакова іміджева подія, особливо, після посилення санкцій за повномасштабне вторгнення в Україну. На фоні цього російські дипломати готували для керівництва довідки про другий саміт “США – Африка”, який проходив 13-15 грудня у Вашингтоні (PDF). Документ доволі цікавий, бо демонструє, що США інвестують кошти в освіту, медицину, кібербезпеку, енергонезалежність та інші життєво важливі сфери для розвитку африканських країн.

Натомість Росія розглядає Африку як сировинну базу, яку можна використати для видобутку корисних копалин. В цьому контексті окремо можна згадати про багаторічну діяльність найманців “ПВК Вагнера” і співробітників російської воєнної розвідки на африканському континенті по співпраці з диктаторами, які йдуть на зустріч у збагаченні російських еліт.

В одному із попередніх OSINT/CYBINT досліджень міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, яке має назву “BagdasarovLeaks“, ми вже звертали увагу на приватні листування екс-депутата Держдуми РФ Семена Багдасарова. Там зазначались активності росіян щодо проектів видобутку олова, танталу та вольфраму в Уганді та ДР Конго. А також перепродажу золота, побудові нафтосховища та торгівлі паливом в Уганді.

Документи та списки

Перейдемо до закритої документації щодо підготовки майбутнього саміту.

14 листопада 2022 Голова Державної думи РФ В’ячеслав Володін писав звернення до Путіна за дозволом (PDF), щоб в березні 2023 організувати парламентську конференцію “Росія – Африка”, яка буде передувати запланованому саміту. Путін написав на документі: “Согласєн“.

25 січня 2023 відбулось засідання оргкомітету з підготовки та проведення саміту “Росія – Африка  2023” та інших заходів у форматі “Росія – Африка” (PDF). Список учасників цього оргкомітету, як видно із протоколу, доволі широкий та його очолював помічник президента РФ Юрій Ушаков. В документі розкриті питання логістики та забезпечення інфраструктури запланованого заходу, включаючи бюджети на аренду місця для виставкових площадок.

Як видно з протоколу, попередньо планувалося проводити саміт не 2, а цілих 4 дні, з 26 по 29 липня включно. Але в останній місяць, при обробці заявок учасників, росіяни вирішили скоротити терміни. Список гостей, які подали заявки на участь станом на 14 липня, за 2 тижні до саміту, вже виявився значно меншим ніж очікувалось. На відміну від 2019 року їхати на саміт до країни-терориста РФ в 2023 році виявили бажання в 2 рази менше іноземних представників.

Публікуємо списки учасників із закритої бази даних підготовки саміту “Росія – Африка 2023”:

Особливо можуть бути цікаві заявки на участь від гостей з таких країн: США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Канада та інші. Можливо, ці представники брендів та компаній із країн Заходу після виходу цієї публікації змінять свої плани, щоб їх участь в саміті не була використана росіянами у своїх цілях, зокрема, пропагандистських або розвідувальних.

Англомовна таблиця, у якій підсвічено коляром учасників з деяких країн:

Так, хоча сам саміт і заявлений як економічний, але в першу чергу для Путіна це пропагандистський майданчик. Це майданчик для демонстрації як закордонній, так і російській аудиторії, що з РФ (попри розв’язання найбільшої агресивної війни в Європі з часів Другої світової) все ще готові комунікувати іноземні компанії не тільки з Африки, а і з країн Заходу.

За результатами участі міжпарламентських делегацій у конференції “Росія – Африка”, яка відбулась в березні 2023 після резолюції Путіна, російські дипломати (спецслужби) ретельно склали собі цілу базу даних учасників.

  • xlsx (база даних офіційних делегацій Африки)
  • xlsx (зведена таблиця російських компаній, які були запрошені на конференцію і хто прийняв та не відповів на запрошення).

Ймовірно, за результатами запланованого саміту росіяни також зберуть для себе бази даних та інформацію про потенційних осіб, яких можна використовувати як агентів впливу для просування російських інтересів в інших країнах, і не тільки на африканському континенті. Тож закликаємо учасників, які збираються їхати на саміт “Росія – Африка 2023” у Санкт-Петербург, скасувати свій візит, щоб не ставати інструментом для спецслужб країни-терориста – Російської Федерації.

Російський неоколоніалізм в Африці

РФ намагається масштабувати свій вплив у країнах Африки, використовуючи як політичний тиск, так і російські збройні формування, щоб досягати власні неоколоніальні інтереси і викачувати ресурси. Африканські країни для Путіна – це об’єкти економічної та політичної експлуатації, а не економічного партнерства. А саміт “Росія-Африка” – це великий іміджевий проект та інструмент Кремля на шляху неоколоніалізму. Достатньо подивитись на програму саміту (PDF).

І з перших слів цієї програми все стає на свої місця. Росіяни акцентують, що їх цікавить “алмазовидобуток” під проводом російського монополіста “Алроса” і це для них – “економіка нового світу” (перефразовано – новий світовий порядок). Алмази та корисні копалини, які можна дешево викачувати з Африки і дорого продавати. А також легко керовані африканські лідери, які будуть голосувати на полях ООН так, як зручно Москві – ось головні цілі Путіна. 

І звісно, куди ж без російської пропаганди, яка виведена в окремий розділ програми, як досвід Росії у створенні “суверенних ЗМІ”.

Дуже схоже на “новояз” з роману-антиутопії Джорджа Орвелла “1984”. Свої пропагандистські медіа, які постійно продукують фейки, росіяни називають “суверенні ЗМІ та боротьба з дезінформацією“.

Читайте також: “Фабрика тролів” EBLA в Гані працювала проти США на замовлення Росії”

Ну і звісно, злодій, який хоче відвернути увагу від своїх підступних дій, буде найдужче кричати “тримайте крадія!“. Тому РФ, яка сама проводить щодо Африки політику неоколоніалізму, присвячує цілу панель саміту темі нового світового порядку, граючи на історичних контекстах.

Але слова Москви завжди розходяться зі справами, коли Москва каже про “справедливий мир”, то розв’язує війни та окуповує землі інших сусідніх держав. В своїй риториці росіяни послуговуються терміном “ісконні російські території”, щоб виправдовувати загарбницькі війни. Що це, якщо не справжній неоколоніалізм? Лідери африканських країн можуть подивитись на війну в Україні, щоб зрозуміти справжні наміри Москви і щодо їх територій. “Новий світовий порядок” для Москви – це не суверенний розвиток та взаємовигідне економічне партнерство, а навпаки – окупація, корупція, розграбування, застосування терору та військової сили для примусу до васальної залежності. Якщо казати фігурально, то їхати на саміти до людожера, який буде заколихувати вас солодкими обіцянками, щоб приспати, а потім порізати і зжерти – погана перспектива. Але вибір, звісно, залишається за самими учасниками та гостями майбутнього саміту. Чи хочуть вони “партнерських відносин” з російськими людожерами-неоімперіалістами, чи утримаються від таких перспектив розбудови нового світового порядку.

Читайте інші публікації на основі даних від хактивістів “Кібер Спротив”

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах  Facebook / Тwitter / Telegram Slate (Sl8).

InformNapalm не отримує жодної фінансової підтримки від урядів чи донорів. Забезпечувати роботу сайту допомагають лише волонтери спільноти та наші читачі. Ви також можете стати одним з волонтерів спільноти. Просимо вас також підтримати розвиток унікального волонтерського розвідувального ресурсу InformNapalm внесками через buymeacoffee.

Джерело