Злам російського воєнного злочинця, начальника відділення бойового застосування літаків А-50 в/ч 41520 підполковника Касаткіна

  • Автор допису:

Українські хакери команди “Кібер Спротив” спільно з волонтерами міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm продовжують збирати інформацію про офіцерів 610 Центру бойового застосування та переучування льотного складу (в/ч 41520), м. Іваново, аеродром «Північний». На цьому аеродромі базуються літаки далекого радіолокаційного виявлення та наведення А-50У, які використовуються РФ для наведення ракет для ударів по Україні. 

Цього разу обʼєктом дослідження став начальник відділення бойового застосування (та підготовки розрахунків бойового управління) підполковник Касаткін Володимир Вʼячеславович.

ПІДПОЛКОВНИК КАСАТКІН

Отримана інформація дозволяє уточнити особисті дані нашого фігуранта та передати відповідним органам, що займаються фіксацією російських воєнних злочинців для майбутнього трибуналу. 

Касаткін Володимир Вʼячеславович – 21.08.1977 року народження. Паспорт 45 97 115347. Особистий номер У-968986. Зареєстрований за адресою: м. Іваново, поштове відділення 14-е, буд. 313. Втім, у пошті фігурує і інша адреса – м. Іваново, вул. Войкова 13, кв. 57.

Має дружину Ірину (в телефонній книзі – Ірішка), 1971 року народження (паспорт) та сина Максима, 2004 року народження (паспорт).

Ми також можемо оприлюднити його телефону книгу, адже її дані вже відпрацьовані. В переліку контактів є колеги Касаткіна, наприклад, полковник Леонід Русін, про якого ми вже публікували CYBINT-дослідження. А для зацікавлених і активних читачів – пропонуємо відшукати в телефонній книзі (*PDF) контакти оперативних чергових командних пунктів аеродромів Саваслєйка (звідки постійно злітають носії “Кинджалів” – МіГ-31К), Кримськ, Ліпецьк, Ростов тощо. Хто зуміє додзвонитися, або перевантажити лінію чергового – обовʼязково напишіть нам.

Підполковник Касаткін встиг засвітитися і в Сирії, де отримав позитивну службову характеристику і представлення до нагороди (електронна копія характеристики у *PDF).

Втім, того ж самого місяця, в тій самій Сирії наш фігурант був затриманий військовою поліцією. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння підполковник Касаткін примудрився послати вслід за російським кораблем іншого підполковника за те, що той “ненавидить авіацію і зневажає льотчиків”. Радимо почитати рапорт і той “високий слог расєйскага ахвіцера” (копія рапорту Касаткіна командувачу ВТА генерал-лейтенанту Бенедиктову у *PDF). 

Також в масиві даних його поштових листувань вдалося знайти цікавий наказ на відпрацювання заходів з профілактики правопорушень серед військовослужбовців у тимчасово окупованому Донецьку спільно з бандформуваннями “ГАИ ДНР” (*PDF). Яким чином Касаткін повʼязаний з окупованим Донбасом з його листувань до кінця не зрозуміло, втім, це вчергове демонструє, що саме Росія проводила гібридну війну на сході України з 2014 по 2022 роки та російські офіцери різних рівнів та підрозділів були дуже тісно вплетені в систему управління гібридними військовими та терористичними формуваннями на Донбасі.

ПІДГОТОВКА ТА НАВЧАННЯ СПЕЦІАЛІСТІВ А-50 та Іл-22

Втім, найбільшу цінність наш обʼєкт становить не своїми пʼяними витівками в Сирії. Підполковник Касаткін та його батько – заслужений воєнний спеціаліст РФ, полковник запасу (рос – Касаткин Вячеслав Анатольевич), дотичні до процесу реформування російських авіаційних комплексів радіолокаційного дозору та наведення.

Ми розміщуємо у вільний доступ отримані документи щодо пропозицій зміни штату та перепідпорядкування 610 центру, інформацію про підготовку до експлуатації росіянами комплексів А-100, що мають замінити старіючі, розроблені ще за часів СРСР, літаки А-50.

Дані також містять інформацію про різні системи звʼязку, моніторингу та фіксації, що застосовуються на літаках А-50. Про тренажери, на яких готуються спеціалісти А-50 та Іл-22 (того самого, що збили “вагенрівці” під час свого недопутчу, так званого “марша справедливості” та походу на Москву).

Також фахівцям можуть бути цікаві російські “Курси бойової підготовки”, інформація про кількість льотних годин для присвоєння спеціалістам кваліфікаційних розрядів.

Нас особливо зацікавили методички з інтерфейсами російських систем для виконання задач з наведення та супроводження:

  • “Действия ШС (для Иваново)” (PDF)
  • “Действия ШН (в Иваново)” (PDF)
  • Завдяки отриманим даним ми маємо змогу розширити розуміння проблем, які виникали у росіян із застосуванням літаків А-50. Наприклад, Касаткін подавав донесення про результати раптової перевірки військ ППО ЦВО РФ. Завдяки детальному опису заходів – від часу отримання розпорядження до моменту вильоту літаків А-50 ми маємо розуміння швидкості реакції противника. 

    Також маємо розуміння проблем, які були з навчанням льотного складу та забезпеченням пальним літаків Центру (скриншот).

    Післямова

    Звісно, далеко не всю інформацію ми можемо оприлюднити зараз для широкої аудиторії. Втім, про дещо ми можемо дуже обережно натякнути.

    Підполковник Касаткін в своїй пошті лишив також листи, які компроментують цілу групу російських офіцерів. Фахівці одразу зрозуміють, з ким і про що переписувався Вʼячеслав Володимирович, і чому фігурує аеродром Мачулищі на останньому скріні. На жаль, більше таваріщ підполковник на звʼязок не виходив.

    Читайте інші публікації на основі даних від хактивістів “Кібер Спротив”

    Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах  Facebook / Тwitter / Telegram Slate (Sl8).

    InformNapalm не отримує жодної фінансової підтримки від урядів чи донорів. Забезпечувати роботу сайту допомагають лише волонтери спільноти та наші читачі. Ви також можете стати одним з волонтерів спільноти. Просимо вас також підтримати розвиток унікального волонтерського розвідувального ресурсу InformNapalm внесками через buymeacoffee.

    Джерело