ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне 🔹 Шостий блок на канадській АЕС Bruce близький…

ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне

🔹 Шостий блок на канадській АЕС Bruce близький до повернення в експлуатацію після капітального ремонту, розпочатого ще 2016 року. Оператор Bruce Power та її партнери відремонтують всі блоки станції, що дозволить продовжити термін її експлуатації щонайменше до 2064-го.

🔹 TerraPower хоче побудувати десятки передових реакторів у Британії. Компанія Білла Гейтса, яка проєктує реакторні установки Natrium на швидких нейтронах, подасть заявку на грант нової британської програми Great British Nuclear (GBN) для будівництва малих модульних реакторів (ММР, англ. – SMR).

🔹 Американські вчені вдруге провели реакцію термоядерного синтезу, яка забезпечила чистий приріст енергії – коли вироблено більше, ніж спожито. Метою досліджень термоядерного синтезу є повторення ядерної реакції, завдяки якій на Сонці утворюється енергія. Це «святий Грааль» безвуглецевої енергії, за якою вчені женуться з 1950-х років.

🔹 Японія планує почати викид очищеної радіоактивної води з АЕС Fukushima-Daiichi в океан вже наприкінці серпня поточного року. МАГАТЕ нещодавно заявило, що плани Японії відповідають стандартам безпеки. Резервуари з водою необхідно спорожнити, щоб полегшити виведення станції з експлуатації й уникнути ризику витоку в разі можливого стихійного лиха.

🔹 Toshiba ESS представила удосконалений легководний реактор iBR. Він використовує системи безпеки з пасивними механізмами. Японія не тільки перезапускає «стандартні» великі енергоблоки, а ще й зосереджена на розбудові сучасних передових реакторів.

#nuclear_digest

THEA

ℹ️  Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне 

🔹 Шостий блок на канадській АЕС Bruce близький...

Джерело