​​Євгеній Громадський став Героєм України у неповних 22 роки. Його підрозділ знищував перші російські колони, які проривались у Харків

​​Євгеній Громадський став Героєм України у неповних 22 роки. Його підрозділ знищував перші російські колони, які проривались у Харків. Командир роти «Бешкетники Сірка» – одного з найефективніших розвідувальних підрозділів.

Народився Євгеній у 2000 році в Чугуєві Харківської області. Його батьки – військовослужбовці, тому Євгеній з дитинства бував на полігонах та у військових розташуваннях. У школі цікавився спортом і туризмом. Його батько Олег Громадський не дуже хотів, щоб син, як і батьки, обрав військову службу. Та Євгеній все ж вступив до Національної академії Національної гвардії України.

Після випуску з академії розпочав службу в Нацгвардії на Харківщині. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну лейтенант Євгеній Громадський зустрів на бойовому посту – саме був черговим офіцером у підрозділі. Його взвод, який переважно складався з солдатів строкової служби, займав позиції на Білгородському напрямку, кудою пролягала дорога до кордону з Росією. Саме там лейтенант Громадський із чотирма бійцями зафіксував пересування російської колони в складі бронетранспортера МТ-ЛБ, двох реактивних систем залпового вогню «Град» та вантажівки «ЗІЛ» з боєприпасами. З ручного гранатомета Євгеній зумів самотужки знищити МТ-ЛБ, «ЗІЛ» та один «Град». Інший «Град» та близько взводу російської піхоти командир з підлеглими ліквідували стрілецькою зброєю. Саме за цей подвиг 25 березня 2022 року Євгенія Громадського нагородили найвищою державною нагородою — званням Героя України.
Після бою Євгеній дізнався, що його батько Олег Громадський загинув внаслідок вибуху російського снаряда. Попрощавшись із батьком, уже наступного дня воїн продовжив виконувати бойові задачі.

З березня 2022 року Євгеній служить у 92-й окремій механізованій бригаді імені кошового отамана Івана Сірка. Офіцер командує розвідувальною ротою (спершу взводом) «Бешкетники Сірка», яку вважають одним із найкращих розвідувальних підрозділів у ЗСУ. Під час оборони Харківщини Громадський із побратимами проводили ризиковані операції на окупованій території. Перевдягаючись у російську форму, вони проникали на контрольовані російськими окупантами території та визначали координати розташування ворожої артилерії, бронетехніки тощо.

Успішні результати свого підрозділу офіцер пояснює, зокрема, високою мотивацією підлеглих. Вони, наприклад, захопили в полон понад 20 російських військових чи повністю знищили роту (близько сотні осіб) глибинної розвідки противника. Також під час контрнаступу на Харківщині Громадському вдалося заволодіти найсучаснішим російським танком — Т-90А, який передали до США для технічного дослідження.
Наразі Євгеній Громадський продовжує командувати розвідувальною ротою «Бешкетники Сірка» в складі 92-ї окремої механізованої бригади ❤️🇺🇦
#FightForUkraine

​​Євгеній Громадський став Героєм України у неповних 22 роки. Його підрозділ знищував перші російські колони, які проривались у Харків

Джерело