⚛️ Прем’єр-міністр Чехії вважає, що в майбутньому країні знадобиться до чотирьох нових атомних блоків

⚛️ Прем’єр-міністр Чехії вважає, що в майбутньому країні знадобиться до чотирьох нових атомних блоків

Розвиток ядерної енергетики він назвав одним із тих проєктів, які поєднують інновації та додану вартість із потенціалом значного поштовху для всієї економіки.

«Транспорт, енергетична інфраструктура, атомна енергетика, літій, чіпи і тренди в інформаційних технологіях – це шість конкретних сфер, які мають величезний потенціал змінити нашу країну. Тому значна частина стратегічних інвестицій має спрямовуватися туди», – сказав голова уряду Петр Фіала на відкритті конференції, де обговорювалась майбутня стратегія Чеської Республіки.

Він зауважив, що країна має достатньо засобів та можливостей для розвитку ядерної генерації:

«Глобальна ядерна промисловість розвивалася, і Чеська Республіка прагне бути у центрі розвитку малих модульних ядерних реакторів – їх подальше будівництво в європейських країнах і в світі було б чудовою можливістю для цілої низки чеських компаній та їхніх експертів».

Україна теж рухається до впровадження сучасних технологій малих модульних реакторів (ММР, англ. – SMR). Зокрема, ДП «НАЕК «Енергоатом» співпрацює з низкою провідних компаній, що займаються впровадженням цих технологій.

Так, у квітні 2023 року Енергоатом і Holtec International погодили будівництво в Україні до 20-ти атомних енергоблоків з реакторами SMR-160.

На початку 2022-го НАЕК домовилась із Rolls-Royce про співробітництво щодо можливості будівництва британських малих модульних реакторів в Україні.

У вересні 2021 року Енергоатом та NuScale Power підписали Меморандум про взаєморозуміння задля вивчення можливості будівництва реакторів за технологією NuScale в Україні. Компанія надаватиме Енергоатому підтримку в експертизі технології ММР.

world-nuclear-news.org/Articles/Czech-PM-suggests-four-new-nuclear-units-needed

#атомні_новини

THEA

⚛️ Прем’єр-міністр Чехії вважає, що в майбутньому країні знадобиться до чотирьох нових атомних блоків

Джерело