ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне 🔹 Почалося випробування паливних елементів

ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне

🔹 Почалося випробування паливних елементів, які розробили дослідники з Бангорського університету в Уельсі для живлення «мікроядерних генераторів» і підтримки життя на Місяці протягом тривалого часу.

🔹 Orano та Urenco підписали угоду про розробку і випробування нового контейнера 30B-X, призначеного для транспортування урану зі збагаченням до 20%. В Orano заявили, що новий контейнер був розроблений з урахуванням майбутнього транспортування ядерного палива з низькозбагаченого урану (LEU+) і високопробного низькозбагаченого урану (HALEU).

🔹 В межах робіт із виведення з експлуатації британської атомної станції Dounreay у Шотландії робопес Spot компанії Boston Dynamics обстежив радіоактивну ділянку, яка була закрита протягом 25 років. Упродовж наступних місяців команда дослідників вивчить іще сім варіантів використання робота, схожого на собаку.

🔹 Міністерство енергетики США працює над переробкою використаного палива із закритого реактора EBR-II для виробництва високопробного низькозбагаченого урану (HALEU), якого потребують більшість передових реакторів. Так, планується відновити приблизно 10 тонн HALEU до грудня 2028 року за допомогою електрохімічного процесу, який роками вдосконалювався в Національній лабораторії Айдахо (INL).

#nuclear_digest

THEA

ℹ️ Дайджест міжнародних новин атомної галузі: коротко про головне
 
🔹 Почалося випробування паливних елементів

Джерело