Боротьба триває…

«Хтось каже, що війна в Україні розпочалася 24 лютого 2022 року, хтось – 2014 року, але насправді боротьба українського народу за незалежність почалася значно раніше». І цю думку спробували розкрити студенти четвертого курсу Львівської Духовної Семінарії Святого Духа вечором вшанування героїв українського війська, який відбувся 2 жовтня у стінах закладу.

У пригоді стали сценки розмови двох бійців з-під Крут про долю майбутніх поколінь українців, арешту Степана Бандери нацистською окупаційною владою, відео про те, як «той, кого боїться вся москва», 30 червня 1941 року відновив незалежність Української держави. Те, що «ідея, сповідувана націоналістами, житиме» (С. Бандера), підтвердили також Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, Помаранчева революція, Революція Гідності. Завдяки підбірці відеоматеріалів про них глядачі вечора пам’яті мали змогу пригадати ці події.
А далі – російсько-українська війна, яка почалася Іловайським котлом, боями за Дебальцеве, Авдіївку, Донецький аеропорт і триває досі. Напевне, не один із захисників України ставить собі запитання, як герой завершальної сценки вечора: «Чому Бог допускає це все? Де Бог зараз? Чи Він поряд з нами?»
«Я завжди з вами, – отримає цей боєць відповідь вкінці. – Глянь направо – це Я в окопі стікаю кров’ю, переживаю біль, замерзаю. Разом з вами». Не Бог винен у тому, що відбувається така несправедливість, а людина, яка неправильно скористалася Божим даром свобідної волі, без якого вона була б неспроможною по-справжньому любити.
Про Революцію Гідності після виступу братів-семінаристів згадав також отець-ректор Ігор Бойко, який у 2013 році разом із семінарійною спільнотою брав у ній участь. Бачачи, як тоді українські пісні, виконувані хлопцями в підрясниках у вагоні київського метрополітену, зворушували людей, отець-ректор підсумував: «Хоч ми не беремо зброї до рук, не вбиваємо, але здатні робити революцію у серцях людей. І найпотужнішою нашою зброєю в цій революції є молитва.»

Більше фото можна переглянути тут

Василь Калита
Медіа-центр ЛДС

Боротьба триває…

Джерело