Бути ректором Католицького Університету

Усвідомлюючи відповідальність цієї місії, яка нещодавно лягла на його плечі, Тарас Добко 10 жовтня 2023 р. Б. виступив перед студентами Львівської Духовної Семінарії Святого Духа і поділився своїми думками щодо того, яким має бути католицький університет загалом і УКУ зокрема.

Ректор УКУ виділив три риси, які відрізняють католицький університет від інших: духовне життя, цілісний розвиток студентів і викладачів, спільнота. Вагомим також є служіння, вміння виходити назустріч іншим, отримувати й віддавати. Це ілюструє зокрема, як зазначив Тарас Добко, скульптурна інсталяція «6 євхаристійних жестів» перед храмом Софії Премудрості Божої. «Динаміка цих жестів – динаміка зрілого людського життя», – продовжив ректор. Людина є собою, коли вона у спільноті отримує різні блага – приймає. А також, коли воздає хвалу, благословить, освячується Тим, Хто над нею, переламується під час різних криз та випробувань і врешті віддає.
Тарас Добко також розповів, як втілюється історія Церкви у трьох рівнях університетського храму. Перший його рівень – каплиця Гробу Господнього – нав’язує до початків християнства і підпільної Церкви. Другий – нижній храм св. Климента Папи – відображає І тисячоліття нерозділеного християнства. А третій, Софії Премудрості Божої, виконаної в українсько-візантійському стилі, підкреслює зв’язок з іншими Софіями – Константинопольською, Київською і Римською. Ректор висловив очікування, що цей храм, як і спільнота університету, стане місцем зустрічі молодої людини з Богом. Адже в УКУ вступають люди різного рівня релігійності. 
Дуже важливо є свідчити. Щоб свідчення було живим, вільним, пророчим. А ще важливішим є свідчення однолітків. Тому Український Католицький Університет заохочує студентів ділитися своєю вірою. Адже «Бог промовляє найчастіше через інших людей», – висловився ректор. І визнав, що люди є основним багатством УКУ.
На завершення він порадив плекати внутрішній мир, чому сприяють зустрічі з духівником та щоденні згадки одної-двох-трьох речей, за які варто подякувати Богові. А на запитання, що б він порадив семінаристам прочитати, Тарас Добко відповів: «УКУ виконає своє завдання, якщо виховає своїх Честертона, Льюїса та Толкіна».

Більше фото можна переглянути тут

Василь Калита
Медіа-Центр ЛДС

Бути ректором Католицького Університету

Джерело