БОЖИЙ ПЛАН ДОСКОНАЛИЙ. ДОВІРЯЙМО ЙОМУ

БОЖИЙ ПЛАН ДОСКОНАЛИЙ. ДОВІРЯЙМО ЙОМУ

Слава Ісусу Христу, дорогі брати і сестри!

Вітаємо в жовтні! Жовтень – багряно-золоте серце осені – шляхетне, вдячне, любляче. І так знаменно, що саме цей місяць присвячений ушануванню Діви Марії – чистої, мудрої, щедрої на милість, швидкої на допомогу. Багряний і золотий – символи слави, величі і шляхетності.

Ми вшановуємо Богородицю як Царицю Небесну й обожнюємо Її як Матір. А Вона захищає нас і втішає, що б не трапилося; утихомирює, умиротворює, допомагає прийняти Божу волю, особливо коли вона неочевидна й незрозуміла.

Є притча про чоловіка, який унаслідок кораблетрощі опинився сам на безлюдному острові. Йому довелося вчитися виживати в цих умовах, і він боровся за кожен новий день. Щоб сховатися від дощу й звірів, звів собі хижу, та того ж вечора насунулись хмари, небом прокотився грім, а потім був спалах – і полум’я. Блискавка вдарила в нову оселю. Чоловік заридав із відчаю, упав на коліна й безперестанку промовляв до неба: «За що?!». Із тими словами, виснажений, і заснув. А прокинувся зранку від звуку людських голосів. Його знайшли моряки, що пропливали повз острів і побачили стовп полум’я. Вони подумали, що хтось благає про допомогу, і вирішили перевірити це. Отак горе враз обернулося радістю.

Ми не схильні вірити, коли нам кажуть, що все на краще, особливо якщо втрачаємо найдорожче, якщо гасне остання надія й залишається тільки нестерпний біль. Хочеться відповісти: «Та що ти знаєш?!». І справді, люди мало що знають достеменно, та ще й про майбутнє. Але те, що Бог завжди має план, кращий, ніж наш, досконалий, – аксіома. Не завжди Він забирає в нас щось, щоб натомість дати краще, іноді ми просто втрачаємо й горюємо… Хай там як, та завжди варто пам’ятати: усе, що з нами трапляється, слугує одній меті – зміцнити наш дух і привести до спасіння. Ісус постійно про це нагадує та закликає довіряти. Він не обіцяє, що буде легко, зате гарантує, що повсякчас буде поруч.

Отож плекаймо довіру в Божий задум щодо кожного з нас. Надихаймось прикладом святих і насамперед Діви Марії, яка свого часу сказала: «Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!» – і непорушно трималася цього рішення попри тяжкі випробування. Молімось до Матері Божої про мудрість і стійкість у життєвих бурях; про мир і торжество добра в наших серцях та в нашому спільному домі – в Україні.

Джерело