ЛИСТИ ДО НАРОДУ ОТЦІВ ВАСИЛІЯН. ІСТОРІЯ. ФРАГМЕНТИ

ЛИСТИ ДО НАРОДУ ОТЦІВ ВАСИЛІЯН. ІСТОРІЯ. ФРАГМЕНТИ

Продовження. Початок у № 5 (2022 р.)

Із ліквідацією УГКЦ під забороною опинилася й видавнича діяльність. Однак релігійне життя не припинилося – навпаки, активізувалося, хоча й у підпіллі. Діяв самвидав – неофіційне, непідцензурне розповсюдження релігійних творів. Не занепала й справа «Місіонара» – василіянський апостолят друкованого слова продовжував існувати: на далекій чужині виходили «Український “Місіонар” у Бразилії», «Місіонар»(Філадельфія, США). Тож недруги чину не могли сказати, що «Місіонарові» настав кінець, ба більше, це було доказом незнищенності легендарного часопису.

1950 року радянська влада відібрала друкарню в Жовкві й ліквідувала найбільшу василіянську бібліотеку місцевого монастиря. Багато отців і братів виїхало до Бразилії, там вони створили «маленьку Україну» та намагалися відновити місійну й видавничу діяльність.

Для українських емігрантів у Південній Америці випускали «Місіонар» і «Працю». На сторінках «Місіонара» друкували історії про нелегку долю народу, важку адаптацію в чужім краю; розміщували богослужіння; публікували подяки за оздоровлення, повідомлення про свята, спогади й новини про Україну тощо. Через часописи та іншу духовну літературу люди підтримували зв’язок із батьківщиною, її мовою та культурою й навчали цього дітей.

Повоєнний період «Місіонара» за кордоном пов’язаний з іменами талановитих і сміливих особистостей. Назвемо деякі з них.

Брат Лаврентій Струк – диригент хору в Апостолесі та відданий помічник отців у місіях; «завідатель» василіянського видавництва в Прудентополісі (Бразилія).

Отець Йосафат Роґа – редактор «Місіонара»; під час націоналізації був арештований у Прудентополісі за проповідь українською мовою.

Отець Орест Дуб – ревний працівник семінарії Святого Йосифа (Бразилія); редактор «Місіонара».

Отець Христофор Миськів – редактор «Місіонара» й співробітник «Праці».

Отець Доротей Шимчій – душпастир, професор, директор семінарії Святого Йосифа (Бразилія), редактор «Місіонара», ігумен, магістр і парох в Іваї (Бразилія). 1961 року виїхав до Аргентини, служив там протоігуменом отців василіян; згодом повернувся в Україну.

Отець Методій Ничка – душпастир, парох, настоятель, редактор «Праці» й «Місіонара».

Отець Іриней Вігоринський – душпастир, професор, письменник, редактор «Праці» й «Місіонара».

Владика Йосиф Мартинець – співзасновник семінарії Святого Йосифа, редактор «Праці» й «Місіонара».

Отець Василь Зінко – один із перших учнів семінарії Святого Йосифа (Бразилія); з 1962 до 2004 року – редактор «Праці» й «Місіонара» (Прудентополіс, Бразилія), місячника «Життя» (Аргентина); душпастир і місіонер; професор семінарії, письменник.

ЛИСТИ ДО НАРОДУ ОТЦІВ ВАСИЛІЯН. ІСТОРІЯ. ФРАГМЕНТИ

Джерело