ПОКРОВА – НАША ПОКРОВИТЕЛЬКА

ПОКРОВА – НАША ПОКРОВИТЕЛЬКА

На жовтень припадає одне з найулюбленіших у народі церковних свят – Покрова Пресвятої Богородиці. Із переходом на новий календар відзначаємо його 1 жовтня.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці було введено в церковний календар у Х столітті. У його основі – подія, що сталася у Влахерні – передмісті Константинополя. Місто й прилеглі території оточили вороги. Вірні зібралися в храмі й благали Бога про порятунок. І враз під склепінням з’явилася Пресвята Богородиця в супроводі янголів, пророків й апостолів. Вона накрила людей своїм прекрасним омофором. Це видіння стало предвісником перемоги. Невдовзі ворог відступив і місто було врятовано від знищення.

Українці завжди шанували Богородицю як свою захисницю й опікунку. Своєю покровителькою її вважали козаки. Знаємо, що на Січі була Покровська церква і що запорожці не вирушали в похід, не відправивши служби в ній, не заручившись благословенням Матері Божої, а повернувшись, дякували за заступництво й підтримку. Також на Покрову відбувалася Велика козацька рада, де обирали гетьмана й визначали подальшу стратегію. З огляду на це День українського козацтва було вирішено відзначати разом із Покровою.

Також на цю дату припадають День створення УПА й День захисників і захисниць України. Такий вибір не випадковий, він ґрунтується на історичному контексті відвічної боротьби українців за право вільно жити та будувати сильну й незалежну державу, а також на традиції поклоніння Богородиці як покровительці нашого народу і воїнства зокрема.

Нагальна потреба вшановувати захисників України на найвищому рівні особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. А повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року надало цьому дневі ще більшої значущості. Надзвичайна відвага наших воїнів на фронті, їхні жертовність і героїзм в ім’я України потребують гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Бачимо, як трагічно-героїчне минуле нашої Батьківщини поєднується з не менш героїчним теперішнім. Покрова ж крізь віки, незважаючи на дату, залишається особливим, святим днем прославлення нашої найдорожчої, найвеличнішої й найсильнішої Заступниці.

ПОКРОВА – НАША ПОКРОВИТЕЛЬКА

Тарас ЛЕХМАН

Джерело