ПРОВІНЦІЯ НАЙСВЯТІШОГО СПАСИТЕЛЯ В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧИЛА ПАТРОНАЛЬНЕ СВЯТО

ПРОВІНЦІЯ НАЙСВЯТІШОГО СПАСИТЕЛЯ В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧИЛА ПАТРОНАЛЬНЕ СВЯТО

22 серпня 2023 року у Львівському монастирі Святого Онуфрія відбулося патрональне свято провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Урочисте богослужіння цього світлого дня очолював протоігумен о.Йоан ШколикЧСВВ, йому співслужили отці ігумени та інші священнослужителі Василіянського чину.

Проповідь о.Йоана Школика була присвячена темі братерства й спільності, її епіграфом можна вважати процитовані протоігуменом рядки: «Оце яке добре та гарне яке, – щоб жити братам однокупно!». (Пс. 133:1) Отець Йоан відзначив, що людина – соціальна істота й природно прагне об’єднуватися з іншими для гармонійного співіснування.

Кожна спільнота має фундамент, який становлять певні важливі засади, морально-філософські константи. Для провінції найважливіші такі: пам’ять, вдячність і любов.

Перша полягає в пам’яті про Бога і Його заповіді – це головне. Бог завжди повинен бути на першому місці. Також потрібно знати й не забувати історії, її уроків і спадку; тих, хто творив наше сьогодення, і ціни, заплаченої за можливість тепер збиратися, спілкуватися, молитися і святкувати. Щодо вдячності отець Йоан зауважив, що Святе Писання закликає нас плекати в собі цю якість, адже вдячність – складова щастя. До того ж вдячну людину хочеться ще більше обдарувати. Бог же благословляє спільноту, члени якої цінують одне одного й те, що мають. І все це має триматися на братній любові, взірцем якої для сучасних учнів Христових є перші християни.

На завершення отець протоігумен побажав усім миру, радості та осягнення Божого Царства на землі й у вічності.

ПРОВІНЦІЯ НАЙСВЯТІШОГО СПАСИТЕЛЯ В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧИЛА ПАТРОНАЛЬНЕ СВЯТО

Після літургії учасники свята перейшли до монастирської трапези, де заслухали доповідь Володимира Мороза, наукового співробітника Інституту історії церкви Українського католицького університету, краєзнавця та дослідника. Тема розвідки звучить так: «Почаївський василіянський монастир в українській культурі та історичній пам’яті». За висновками пана Володимира, діяльність василіян Почаївського монастиря значною мірою вплинула на формування сучасної греко-католицької церкви та широкого пласту української культури.

По закінченню доповіді о.Йоан Школик вручив грамоти отцям і братам, які торік і цьогоріч відзначали ювілеї складення професії довічних обітниць чи ієрейських свячень. Серед нагороджених – вл.Василій ТучапецьЧСВВ, екзарх Харківський (відзначив 25-ліття ієрейських свячень), та о.Володимир ПалчинськийЧСВВ (відзначив 50-літній ювілей священництва). Загалом грамоти отримало тридцять отців і братів.

Також цього дня відбулися збори настоятелів, у ході їх оголошено про скликання звичайної провінційної капітули, запланованої 12–16лютого 2024 року.

ПРОВІНЦІЯ НАЙСВЯТІШОГО СПАСИТЕЛЯ В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧИЛА ПАТРОНАЛЬНЕ СВЯТО

Джерело