У ГОШЕВІ ВШАНУВАЛИ РІЧНИЦЮ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЧУДОТВОРНОГО ОБРАЗУ БОГОРОДИЦІ

У ГОШЕВІ ВШАНУВАЛИ РІЧНИЦЮ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЧУДОТВОРНОГО ОБРАЗУ БОГОРОДИЦІ

5 серпня 2023 року в Гошівському василіянському монастирі Божественною літургією відзначили річницю перенесення чудотворної ікони Матері Божої на Ясну Гору. За майже три століття слава про неї рознеслася далеко за межі Галичини, численні прочани сходилися звідусіль, щоб поклонитися знаменитій іконі; монастирська хроніка рясніє повідомленнями про оздоровлення та чудесне отримання Божої ласки після молитви перед нею. Прикметно, що на цей день припадає храмове свято Римської папської базиліки Санта-Марія Маджоре (Santa Maria Maggiore), із якою духовно поєднана монастирська церква в Гошеві.

Отож урочистості 5 серпня розпочалися великою утренею. Молебень до Небесної Матері очолив о.Пантелеймон Саламаха ЧСВВ, директор Бучацького ліцею святого Йосафата. Під святковий передзвін ікону перенесли та встановили на відповідному місці відпустової площі.

Божественну літургію очолив о.Дам’ян Кастран ЧСВВ з Івано-Франківського монастиря, вислужений економ провінції та ігумен Гошівського монастиря. Йому співслужили отці Йоан Школик ЧСВВ, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя; Веніамин Чернега ЧСВВ, провінційний вікарій та економ; Пантелеймон Трофімов ЧСВВ, ректор ВІФБС; Мирон Гринишин, настоятель катедрального храму в Стрию; Дмитро Гарасим ЧСВВ, ігумен монастиря в Перемишлі; інші василіянські священники, а також священнослужителі з Івано-Франківської архиєпархії, Стрийської, Дрогобицько-Самбірської, Коломийської єпархій.

У ГОШЕВІ ВШАНУВАЛИ РІЧНИЦЮ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЧУДОТВОРНОГО ОБРАЗУ БОГОРОДИЦІ

У проповіді о.Дам’ян Кастран говорив про Богородицю як джерело надії. Як би тяжко нам не було, можемо й повинні приходити до Матері Божої, просити про допомогу й напевно знати, що будемо вислухані, почуті й утішені.

Після літургії головний служитель уділив прочанам повний відпуст, а священники – благословення через окроплення освяченою водою.

Чудовим завершальним акордом свята стала концертна програма духовних пісень у виконанні Dominico (Володимира Хозінського).

У ГОШЕВІ ВШАНУВАЛИ РІЧНИЦЮ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЧУДОТВОРНОГО ОБРАЗУ БОГОРОДИЦІ

Джерело