«Укрпошта» репрезентувала поштову марку до 250-річчя коронації Почаївської ікони Божої Матері

«Укрпошта» репрезентувала поштову марку до 250-річчя коронації Почаївської ікони Божої Матері

На прохання Василіанського чину Державне підприємство «Укрпошта» виустила поштову марку, присвячену 250-річчю коронації Почаївської чудотворної ікони Божої Матері. Подія відбулася в Почаївському василіянському монастирі у вересні 1773 року. Згідно зі звичаєм і правопорядком святої церкви дозвіл та благословення на коронацію ікони надав Римський Папа Климент XIV, а здійснив її владика Сильвестр Рудницький, єпископ Луцький та Острозький.

На марці представлено стилізоване зображення Пресвятої Богородиці з чудотворної ікони на тлі малюнка Почаївського храму й монастиря з історичної гравюри Федора Стрельбицького. Над образом Діви Марії розміщено напис «250-ліття коронації Почаївської Богородиці», у правому верхньому куті — тризуб, державний герб України, що нагадує про ювілей та національну належність святині.

Унизу, під зображенням Пресвятої Богородиці, міститься герб Чину Святого Василія Великого, праворуч від нього — абревіатура УГКЦ, а ліворуч — роки процвітання Почаївського монастиря, який був духовним центром Василіянського чину, осідком протоігумена та протоархимандрита. Композиція обрамлена квітковим орнаментом, який указує на історичний період, до якого належить подія.

Сьогодні Почаївська чудотворна ікона Божої Матері — одна з найшанованіших християнських святинь України, відома у всьому світі.

Джерело