Василіянська родина вітає нових ієреїв

Василіянська родина вітає нових ієреїв

6 червня 2023 року в монастирському храмі Святого Онуфрія у Львові відбулася урочиста подія: диякони Натанаїл Сало ЧСВВ та Роман Кундзір ЧСВВ отримали з рук Харківського екзарха владики Василія Тучапця ЧСВВ ієрейські свячення.

Владика Василій очолював Божественну літургію цього дня. Із ним співслужили отці Йоан Школик ЧСВВ, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя; Веніамин Чернега ЧСВВ, провінційний вікарій, економ та намісник Львівського монастиря Святого Онуфрія; Йосиф Кралька ЧСВВ, радник протоігумена, ігумен Дрогобицького монастиря; Павло Федусів ЧСВВ, радник протоігумена, ігумен Золочівського монастиря; Ярослав Малиш, секретар Сокальсько-Жовківського єпископа, голова єпархіяльних комісій; Йосиф Легович, парох Жовківської римсько-католицької парафії; Пантелеймон Трофімов ЧСВВ, ректор ВІФБС, ігумен Брюховицького монастиря; Іван Майкович ЧСВВ, вислужений магістр новіціяту новоієреїв; ігумени та настоятелі; священнослужителі Києва, Харківщини, Закарпаття, Галичини.

Проповідь владики була присвячена пам’ятному дневі зішестя Святого Духа на апостолів. Здійснилася Христова обітниця: Святий Дух просвітив учнів і наділив мудрістю, щоб вони йшли до людей і проповідували, несли їм Слово Боже. Ісус готував апостолів до цієї місії, навчав їх смиренності, покори, любові, потрібних для служіння.

Те саме відбувається тепер, під час свячень ієреїв: вони, як і апостоли колись, прийняли благословення Святого Духа й далі працюватимуть на Христовій ниві. Те саме відбувається з усіма християнами, коли беруть участь у таїнствах миропомазання і причастя, — отримують дари Святого Духа, які зобов’язані берегти й примножувати.

Василіянська родина вітає нових ієреїв

Як взірець бездоганного служіння Богові і людям владика Василій згадав святого Йосафата. Його постать знакова для нашої церкви й держави. Святий Йосафат робив усе, щоб український народ був нероздільним, жив у мирі і єдності, а як єпископ показував іншим священникам приклад смиренності й простоти, закликав їх дбати про чистоту своїх сердець. Господь же посилав святому Йосафатові численні чуда й знаки.

Владика висловив побажання, щоб приклад великих попередників спонукав сучасників бути достойними працівниками в Божому винограднику. Він привітав новоієреїв, керівництво чину та всіх, хто працею і молитвою долучився до цього свята.

Після цього слово мав о. Йоан Школик ЧСВВ, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя. Він подякував владиці та привітав новоієреїв Романа і Натанаїла, побажав їм завжди перебувати в молитві, єдності з Богом; наповнюватися Господньою благодаттю; не піддаватися спокусам та знеохоті, але завзято працювати заради спасіння людей у святій Божій церкві.

Від імені новоієреїв подяку владиці, настоятелям, виховникам, братії, родині і всім вірним висловив о. Роман Кундзір ЧСВВ. На завершення свята о. Роман й о. Натанаїл уділили всім новоієрейське благословення.

Василіянська родина вітає нових ієреїв

Джерело