ВЛАДИКА МІЛАН СТІПІЧ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ

ВЛАДИКА МІЛАН СТІПІЧ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ

Із 8 до 13 серпня 2023 року в Україні з візитом перебували монсеньйор Мілан Стіпіч, єпископ Крижевецький, й о.Ненад Краячич, директор «Карітасу» Крижевецької єпархії. Мета приїзду – покращення гуманітарної допомоги постраждалим від війни регіонам і парафіям. Ця тема була головною на всіх зустрічах з ієрархами, духівництвом та вірними Української греко-католицької церкви.

«Карітас» Крижевецької єпархії, переважно в співпраці з хорватським гуманітарним товариством «Добро добрим – DoDo», від початку російського вторгнення систематично надсилає в Україну допомогу, яка охоплює вимушених переселенців, поранених, людей похилого віку та хворих, а особливо сиріт війни.

Перші два дні єпископа Мілана Стіпіча в Україні були присвячені заходам у м.Хусті Закарпатської області. Зокрема, він зустрівся зі священниками Мукачівської єпархії та відвідав великий центр для біженців. У свято великомученика Пантелеймона владика Мілан у співслужінні місцевих священників відправив архієрейську літургію.

ВЛАДИКА МІЛАН СТІПІЧ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ

Після Хуста владика Мілан вирушив до Львова, де зустрівся Володимиром Груцою, єпископом-помічником Львівської архієпархії. Також єпископ побував у Брюховицькому центрі для біженців, що розташований у місцевому василіянському монастирі.

Наступним містом у програмі візиту монсеньйора Мілана Стіпіча була Жовква. Відбулися зустрічі з Петром Лозою, єпископом-помічником Сокальсько-Жовківської єпархії, та керівництвом єпархіяльного «Карітасу» та паломницького центру. Владика Петро репрезентував ефективну роботу місцевого «Карітасу». Окрім тем гуманітарної допомоги, обговорювали паломницьку діяльність і душпастирство численних українських греко-католиків, що відвідують Хорватію та Боснію і Герцеговину, особливо прочан до Меджугор’я.

Відтак владика Стіпіч відвідав монастир отців василіян у Крехові та монастир Святого Онуфрія у Львові. В останньому він відправив літургію. Після служби Божої єпископ зустрівся з настоятелями василіянського монастиря та всієї провінції.

ВЛАДИКА МІЛАН СТІПІЧ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ

Зауважимо, що перебування монсеньйора Мілана Стіпіча та о.Ненада Краячича в Україні організував о.Корнилій Яремак ЧСВВ, координатор місій Василіянського чину в Україні.

Також варто відзначити, що добрі взаємини між Крижевецькою єпархією й василіянськими ченцями мають давню історію. І навіть один з ігуменів головного василіянського монастиря у Львові, Василій Божичкович (пізніше перший єпископ Крижевців (1719–1785)), був хорватом.

Останній день візиту владики Мілана був вельми насичений подіями: він відвідав католицький шпиталь імені Андрея Шептицького; відслужив панахиду на військовому цвинтарі; зустрівся з керівництвом та богословами греко-католицької семінарії Святого Духа й, нарешті, побесідував із Главою й Отцем Української греко-католицької церкви Блаженнійшим Святославом Шевчуком, Верховним архієпископом Києво-Галицьким.

ВЛАДИКА МІЛАН СТІПІЧ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ

Владика Мілан був вражений тим, настільки потужними є душпастирська діяльність та духовна життєздатність греко-католицьких парафій та церковних інституцій, незважаючи на тяжкі умови воєнного часу. Зі свого боку українські єпископи, священники, ченці та вірні висловили глибоку вдячність Хорватії, хорватському народу та церкві за надану допомогу й близькість у нинішніх тяжких випробуваннях.

ВЛАДИКА МІЛАН СТІПІЧ ВІДВІДАВ УКРАЇНУ

Джерело