Кубинські найманці продовжують поповнювати ЗС РФ. Нові докази вербування громадян Куби

  • Автор допису:

Українські хакери групи “Кібер Спротив” ексклюзивно передали у розпорядження міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm нові докази прибуття кубинських найманців, які підписують контракти у ЗС РФ. Ці факти спростовують заяви кубинської влади щодо “перекриття” каналу постачання найманців до РФ після скандалу, який розгорівся після виходу попереднього нашого дослідження. 

Нагадаємо, що 6 вересня на сайті спільноти InformNapalm були опубліковані результати масштабного розслідування за матеріалами наданими хакерами “Кібер Спротив” щодо участі у війні проти України двохсот кубинських найманців, які були завербовані до лав ЗС РФ тульским воєнкомом Антоном Пєрєвозчиковим.

Резонанс цього дослідження, яке було перекладене і поширене волонтерами 5 мовами світу набув надзвичайно великого масштабу.  Більшість міжнародних медіа посилалися на цю інформацію. 

Звісно, влада Куби не могла проігнорувати цей скандал. Тому вже 8 вересня МЗС Куби заявило, що заарештувало 17 осіб за підозрою в участі торгівлі людьми. Арештованим загрожує до 30 років ув’язнення за участь у найманстві, яке заборонене кубинським законодавством.

Кубинська влада спробувала загасити скандал цими арештами і відзвітувати нібито канал постачання найманців до РФ перекрили. Втім, кубинські офіційні особи почали робити дуже суперечливі заяви щодо участі найманців у війні в Україні. 14 вересня посол Куби в Москві заявив, що його уряд нібито не заперечує проти участі своїх громадян у службі в ЗС РФ, якщо це “законно”. Але буквально за кілька годин Міністр закордонних справ Куби Бруно Родрігес заявив зовсім протилежне – що його країна забороняє “участь кубинських громадян у конфліктах будь-якого роду і виступає проти найманства”. Виникає питання: яким з цих заяв вірити? І чи не намагається кубинська влада всидіти на двох стільцях.

Хакери перехопили нові дані щодо вербування кубинців у ЗС РФ

Хакери “Кібер Спротиву” отримали нові фото паспортів ще як мінімум 59 кубинців, які протягом 25 серпня – 29 вересня прибули до російського міста Тула з метою підписання контракту. Всі фото паспортів нової партії кубинських найманців збережені у PDF-файлі.

Як мінімум 11 з них пройшли крізь тульській військкомат вже після заяви кубинської влади про арешт учасників схеми та припинення каналу постачання найманців.

Хоча, варто зазначити, що аналіз шляхів прибуття нових найманців показав, що не всі вони приїхали саме з Куби. Наприклад, Янієр Ернандез отримав закордонний паспорт у 2017 році і перебував у РФ, як мінімум, з червня 2021 року.

Так само як і Хорхе Франсіско Юсто, який  за два тижні до повномасштабного вторгнення вже жив у Росії.

Але є і інший приклад – кейс з юним Ясером Алехандро Панекуе Лопезом, який чітко доводить, що Куба досі не перешкоджає потоку найманців, які прибувають до РФ і підписують контракти з російською армією. Цей 19-річний хлопець мріяв стати фотографом, втім, бажання вибитися в люди, перспектива російського громадянства та примарні шалені (як для кубинця) кошти, що обіцяє Росія за участь у війні проти України, зробили з нього найманця.

21 вересня на своїй сторінці в Instagram хлопець виставив квиток на рейс №556 за маршрутом Варадеро (Куба) – Шереметьево, Москва  російської авіакомпанії Nordwind Airlines.

Літаки Аерофлоту та Nordwind регулярно літають цим сполученням від липня 2023 року.

Ясер Лопез дуже любить фотографувати і знімати на телефон. Тому на додачу до інформації про свій закордонний паспорт, хлопець виклав у загальний доступ свій кубинський ID-документ.

Ми сподіваємося, Ясер не забуде про своє покликання та зробить детальні фото з тренувального табору та пункту постійної дислокації 106-ї дивізії повітряно-десантних військ ЗС РФ, де зараз служать завербовані кубинці.

Адже 106-та російська дивізія десантників поступово перетворюється на “інтернаціональний легіон” РФ. В медіа ще влітку поширювалася інформація, що в тульську дивізію Росія також активно вербує сербів. Російські десантники, вочевидь, закінчуються, і тепер ця дивізія поступово стає “збірною солянкою” із сербів та кубинців.

З останньої зафіксованої партії кубинців, хактивісти отримали підтвердження того, що, як мінімум вже 3 нових найманці вже у строю. Решта, можливо, ще проходить дооформлення і на стадії підписання контрактів. 

Яінер Лабрада, 25.01.1985 р.н. прибув в Росію не пізніше 2 вересня, а 26 вересня вже опублікував фото у військовій формі ЗС РФ.

Хайме Кастілло, 17.09.1985 р.н. зі своїх сторінок прямо демонструє, як російські елітні підрозділи перетворюються на загони найманців. 

22 вересня він опублікував фото у десантній тельняшці ЗС РФ та у нових чоботях з високим берцем, які прийнято носити у військових. 

Так само і Барбаро Атіес 04.12.1990 р.н., який лежить у військовій казармі на ліжку, в правому верхньому куті висить десантна тельняшка, а в лівому нижньому – видно частину камуфльованого екіпірування. 

Потік найманців не переривається, тому заяв кубинської влади замало

Виходячи з вищенаданих фактів, заяв кубинського уряду про “припинення торгівлі людьми” і засудження найманства – недостатньо. Так, є кримінальна справа, нібито заарештовано 17 осіб. Втім, ми досі не знаємо – хто ці люди і яку роль вони відігравали в усій схемі постачання найманців до армії РФ. 

Натомість, ми точно знаємо, що громадяни Куби продовжують прибувати в РФ. Ми бачимо, що цей потік не припинився.

Наразі не зафіксовано жодних реальних спроб кубинської влади репатріювати хоча б тих кубинців, чиї дані були встановлені та потрапили в чисельні публікації закордонних ЗМІ. Наприклад, як того самого Ясера Лопеза, що оприлюднив власні паспортні дані.

Ми не бачимо кроків кубинської влади щодо реальної боротьби проти найманства та спроб притягнення їх до відповідальності. Куба навіть не перекриває встановленим найманцям канали для переказу коштів.

Також наразі відсутні докази того, що Куба розпочала кримінальні провадження проти вже встановлених найманців. Відповідно, коли посол Куби в Москві казав, що його уряд не заперечує проти участі своїх громадян у війні проти України, то він, ймовірно, був більш відвертим ніж МЗС Куби, яке поспішило спростувати цю заяву.

Але у будь-яких політичних рішень мають бути наслідки і якщо Куба не перекриває потік найманців до Росії, які підписують контракти із ЗС РФ для того, щоб воювати проти України, то має бути відповідна реакція світової спільноти. Тому ми звертаємо увагу на ці чергові факти та докази вербування кубинців до лав російської армії.

Читайте інші публікації на основі даних від хактивістів “Кібер Спротив”

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах  Facebook / Тwitter / Telegram Slate (Sl8).

InformNapalm не отримує жодної фінансової підтримки від урядів чи донорів. Забезпечувати роботу сайту допомагають лише волонтери спільноти та наші читачі. Ви також можете стати одним з волонтерів спільноти. Просимо вас також підтримати розвиток унікального волонтерського розвідувального ресурсу InformNapalm внесками через buymeacoffee.

Джерело