Культурна дипломатія від “Батьківська Хата. Homestead”

Унікальний українсько-американський проєкт, який продовжує свою важливу місію: збирати кошти на підтримку України та популяризувати українську культуру за кордоном.

Оленка Браво, Катерина Войнова

Фото: Фарід Зарінабаді, Вадим Колесник

Повномасштабна війна в Україні проти одного з найпідступніших ворогів у світі триває. Початково, ми, разом із українцями діаспори, припинили всі наші культурні проєкти і почали збирати пожертви – гроші, аптечки, військове обладнання, військову форму. Проте з часом американці перестали просто так віддавати речі та гроші. Люди втомилися, а ресурси вичерпалися. Тоді ми повернулися до того, в чому ми відчуваємо себе найсильніше – культурна дипломатія: від невеликих подій у бібліотеках та місцевих закладах, де здобували всього кілька сотень доларів, до великих заходів, де збирали сотні тисяч доларів за одну подію. Усі ці кошти відправляли в Україну. Також постійно популяризували нашу культуру та Україну не лише серед української, але й місцевої громади і місцевих новин.

“Батьківська Хата. Homestead” – це унікальний українсько-американський проєкт, який упродовж трьох років привертає увагу усього світу до різних аспектів української культури кінця XIX – початку XX століття. Завдяки цьому проєкту можна зрозуміти українські традиції, автентичну музику, дізнатися більше про національний одяг, побут, архітектурні особливості та ремесла наших предків, розглядаючи їх з регіональних перспектив. Наприклад, довідатися про одяг, архітектуру та музику з Черкащини чи з одного села Гуцульщини.

Протягом останнього року наша команда (Наталка Стурджіл, Світлана Задоровська та Оленка Браво) влаштовувала численні виставки та покази автентичного одягу, збираючи кошти для наших військових і продовжуючи боротьбу за історичну правду та перемогу на культурному та інформаційному фронті.

Ці події відбулися в різних країнах, зокрема у Швейцарії, Франції, Канаді, також у різних штатах США (Техас, Колорадо та Джорджія), і, звісно ж, в Україні. У цій широкій географії підтримки української культури нам сприяли місцеві діаспори, посадовці урядів, мери міст та представники різних міжнародних організацій.

Дуже вдячні нашій партнерці проєкту та співорганізаторці заходів в Остіні – Катерині Войновій. Катерина – українка з великим серцем, співзасновниця Української школи Остіну, штат Техас, і волонтерка неприбуткового фонду “Ліберті Юкрейн Фондейшин” (Liberty Ukraine Foundation), яка підтримує українців за кордоном та на Батьківщині, просуваючи інтереси України на світовій арені.

Проєкт “Батьківська Хата. Homestead.”

Проєкт “Батьківська Хата. Homestead.” з’явився у самому серці Техасу під час концерту до Дня Миру 2023 у приміщенні Капітолію штату Техас. Ця подія об’єднала багатий культурний спадок України та художні таланти місцевих жителів Остіну заради стійкості та єдності. Проєкт представили його авторка Оленка Браво та партнерка із Остіна (Техас) Катерина Войнова, у співпраці з друзями України з Остіну та неприбутковою організацією “Класична Музика для Світу” (Classical Music For the World).  До складу української делегації входили: український фаготист і піаніст Олександр Сєдін, співачка, соловейко української громади Остіну Олександра Пеліта, ансамбль українського народного танцю “Соняшник”.

“Внесок проєкту “Батьківська Хата. Homestead.” важко переоцінити, представлені полотна проєкту додали унікальності. Фотографії і картини в художній обробці, створені у співпраці проєкту з художницею Альоною Модлєскі, прикрасили центральну кімнату Капітолію штату Техас, перетворивши її на святилище мистецтва та культури”, – ділиться враженнями Катерина Войнова. Альона Модлєскі, талановита художниця із Остіна, внесла своє художнє бачення у проєкт, створивши серію робіт у змішаній техніці.

Вразила також колаборація із проєктом “Берегині” Світлани Севостьянчик, художниці з Києва, свої  картини мисткиня часто представляє із проєктом “Батьківська Хата. Homestead.”

Ця подія не лише про музику та мистецтво; це прекрасна нагода заявити про спільну волю подолати виклики, навіть у часи війни.

На Фестивалі “South by Southwest,” у партнерстві з Катериною Войновою  “Батьківська Хата. Homestead.” також презентувала автентичний одяг. Це один із найбільших і найвпливовіших культурних, технологічних та медіафестивалів у світі. Його щорічно проводять в Остіні (Austin, Texas, USA).

SXSW включає покази найновіших фільмів, обговорення та демонстрації новітніх технологій, стартапів та інновацій у світі інформаційних технологій та музичний фестиваль різних музичних жанрів. Цього року на фестивалі виступали українські гурти: Kalush Orchestra, Козак Сіромаха, гурти “Kazka” та Balaklava Blues. Саме під час цієї платформи і відбувся наш показ автентичного одягу під живу музику від українського етно-гурту “Balaklava Blues.”

У залі були представники конгресу, міжнародні технологічні спільноти, представники українського шоу-бізнесу, такі як гурт “Казка,” консул України Віталій Тарасюк, президент і Головний виконавчий директор Western NIS Enterprise Fund Ярослава 3. Джонсон, представники Capital Factory, TECH RANCH, Q-Branch, AT&T, Adobe, Google, Twitch, Meta та Coinbase. На захід завітала естонська національна делегація, а також представники технологічних компаній з Японії, Литви та Великої Британії.

Про нашу участь в урочистому благодійному заході з нагоди 32-ї річниці Дня незалежності України “The Independence Day of Ukraine celebrating the Brave Spirit of Ukrainian People” свій відгук написав генеральний консул у місті Г’юстон Віталій Тарасюк: “Одним із центральних елементів заходу став благодійний “тихий аукціон”, на якому були представлені різноманітні предмети та послуги від донорів з метою збору коштів на допомогу Україні. На заході було проведено показ етнічного українського одягу Наталки Стурджіл за постановкою і організацією показу Оленки Браво та виставкові роботи “Батьківська Хата. Homestead”, яка відіграла важливу роль у презентації української культури та національної ідентичності”.

Окремо можна було оглянути інформативну виставку благодійної організації Daar Foundation. За сприянням Uart.gallery американці побачили роботи відомих українських митців Дмитра Кришовського, Ольги Гайдамаки, Ярослава Зайцева та Вікторії Зубенко. “Отримали офіційні привітання від Губернатора штату Texas Greg Abbott, окремо прокламацію від голови Комітету Палати представників у закордонних справах, конгресмена Michael McCaul, Проголошення визнання Конгресом від конгресвумен та члена Українського Кокусу Sheila Jackson Lee, прокламацію від мера міста Г’юстон Sylvester Turner, та прокламацію від мера міста Остін Kirk Watson” – продовжив пан консул. – “Захід відвідали військові Brigade General E.A. “Buddy” Grantham, Commander, 2nd Brigade, Texas State Guard, Coast Guard Commander Sector Houston-Galveston Capt. Keith Donohue, представники дипломатичного корпусу, офісів конгресменів, представники великого бізнесу та української громади Техасу.”

Як почесні гості з виставковою експозицією відвідали  найбільший фестиваль у Денвері. Завдяки місцевій громаді Ukrainians of Colorado та Ірині Шаталовій представили проєкти з Техасу “Батьківська Хата. Homestead”  і “Берегині”, послухали виступи українсько-техаських виконавців Александра Павліка та Олександра Сєдіна. Фестиваль зібрав понад 2000 осіб, з-поміж них мер міста Майк Джонстон, конгресмен Джейсон Кроуз. Зібрані кошти відправили в Україну.

Побували ми у Ванкувері (Канада), Г’юстоні (Техас), Атланті (Джорджія), і звісно ж в Україні. Неймовірно потужним був благодійний захід “День Української Культури у Г’юстоні” у Ecclesia Houston за підтримки Consulate General of Ukraine. Хедлайнерами стали: виставкова подія “Батьківська Хата. Homestead.” та співачка Bria Blessing / Брія Блессінг. Експозиція проєкту тривала понад 2 місяці і зібрала понад 10 тисяч глядачів і більше, ніж 50 тисяч доларів. Також у грудні планується благодійний продаж цих робіт. Тобто чекаємо на додаткову фінансову допомогу для України.

В Україні проєкт “Батьківська Хата. Homestead” представляли декілька разів. Значущою була виставкова подія у Центрі фольклору та етнографії Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка – у самому серці української етнокультури – за підтримки Володимира Щибрі, кандидата історичних наук, етнолога, колекціонера народного одягу. І це визнання, адже проєкт –   це не лише фотоепізоди, але й історично правильне трактування серед науковців.

Сьогодення і плани на майбутнє

Проєкт “Батьківська Хата” настільки розрісся, що зараз працюємо над документами для оформлення неприбуткової організації. Під дахом проєкту ми відкрили першу українську школу в Сан-Антоніо, адвокацію у Капітолійському комплексі у Вашингтоні для лобіювання українських питань серед конгресменів США, проводили мітинги, зокрема і найбільший мітинг на річницю повномасштабного вторгнення. Також організовували заходи для збору коштів на розбудову українства в місті і відзначення цьогоріч Дня Незалежності. Значною подією року було те, що мерія погодилася присвоїти одній з вулиць українську назву!

Коли ми адвокатували українські інтереси у Вашингтоні, у Білому домі, то передали друковані матеріали “Батьківська Хата. Homestead” американським конгресменам. Сенатор Техасу Тед Круз теж отримав наші листівки з українською та американською символікою. Це важливо для донесення української ідентифікації до американської влади.

На даному етапі ми продовжуємо знімати 3-й сезон у різних куточках США. Наша команда фотографує діаспорян в автентичному вбранні перед видатними пам’ятками та місцями різних міст. Загалом, у класичному варіанті зйомки в Україні передбачається близько 40 епізодів, а це понад 200 фотографій. Цього року ми організували фотосесію із відомою українською скрипалькою Кароліною Проценко в Лос-Анджелесі, а також іншу фотосесію в Денвері. Планується зйомка в Нью-Йорку. За останні півтора року ми зробили пречудові фотосесії у Флориді, Джорджії, Південній Кароліні, Техасі. Дуже кортить нарешті приїхати до міста, де є найбільша українська громада, а саме в Чикаго. Адже унікальність нашого проєкту – у поєднанні костюмів, архітектури, ремесел та автентичного співу. З часом цей проєкт набуде ще більшого значення. Зараз ще є живі свідки багатьох історичних подій, але з кожним днем їх стає все менше. Через 50 або 100 років історики вивчатимуть минуле, використовуючи наші фотографії. Тому, якщо ви бажаєте долучитися до нашого проєкту та зробити фотосесію в автентичних костюмах з колекції Наталки Стурджіл, а також зафіксувати Чикаго на згадку в нашому проєкті, напишіть нам!

***

Найближча подія нашого проєкту відбудеться в Нью-Йорку, на Мангеттені на пошанування пам’яті 90-річчя Голодомору в Україні та подвигу захисників України від російських окупантів. Ми вже не перший рік вшановуємо цю жахливу для українців дату. Цього року співпрацюємо з найстарішою жіночою громадською організацією UNWLA, а також із заслуженим працівником культури України Валентиною Шемчук, головою референтури з питань культури Оксаною Пясецькою та отцем Йоаном Лубівом, парохом церкви св. Юра у місті Нью-Йорку.

Ми намагаємося створити контраст між тим, як українці жили до Голодомору та у період 1932-1933 років. Наша мета – показати відвідувачам цю полярність, яка ілюструє, що втратили наші предки: землю, власність, ферми, гарні хати, великі родини, одяг, дорогоцінні прикраси. Штучний голод супроводжувався нищівною атакою на українську ідентичність, зокрема на культуру, релігію та мову. Ми вибрали фотографії (сцени), що включають одяг, побут і загальний спосіб життя до 1933-1933 років, деякі навіть до 1922 року.

Наша виставка має велике значення для підтримки України в часи війни. Ми проводимо паралель між минулим і сучасною Україною, зображаємо життя українців 3-5 років тому і тим, що відбувається на нашій рідній землі сьогодні, нагадуючи, що історія не повинна повторюватися. Ми доводимо, що Україна має глибшу історію, ніж у часи УРСР як частини “совка”. Режим путіна намагається стерти будь-які факти існування української культури і проєкт “Батьківська Хата. Homestead” виступає як свідчення нашої історії.

  

Джерело