День українськомовної преси — 2023

  • Автор допису:

Безперечно, в час агресії рф захист нашої Батьківщини є наскрізною темою під час обговорень ситуації в сучасних медія. І в День українськомовної преси — 2023 питання війни, досягнення очікуваної перемоги та роль преси в цьому ми не оминатимемо. Однак також пропонуємо обговорити тему: “Підвищення якості української мови у професійному медійному середовищі”. Формально у нас вже всі ЗМІ позиціонують себе як україномовні. Але справа в тому, що у багатьох ведучих, журналістів українська мова не є досконалою. Багато суржика як російського, так і англомовного. І якщо це можна пробачити пересічним громадянам, які тільки переходять на українську, то ЗМІ повинні давати взірець, на який можна орієнтуватися. А що ви думаєте з цього приводу?

У зустрічі беруть участь журналісти з Харкова: Юрій Хомайко, Микола Шемет, Роман Черемський, а також журналісти з Лубен: Олег Гаврильченко та Олександр Назарець.

Відеозапис трансляції:

Історія
День українcькомовної преси — неофіційне свято, що було проголошене та вперше відзначене 12 листопада 2009 року в Харкові.

Традицію відзначення започаткували Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича, Громадське об’єднання «Шемети», редакція двотижневика «Український простір» та Спілка Української Молоді.

Саме 12 листопада 1905 року в Лубнах, попри майже сорокарічну заборону царату на україномовний друк, вийшло перше число газети «Хлібороб» українською мовою. Головним редактором її був Володимир Шемет — громадсько-політичний діяч й український державник. Роком пізніше в Харкові вийшла друком газета «Слобожанщина», головним редактором якої став ідеолог Української державності Микола Міхновський, побратим і соратник братів Володимира, Миколи і Сергія Шеметів. Усі вони сприяли згуртуванню української інтелігенції навколо ідеї Української Самостійної Держави.

#День_українcькомовної_преси #преса #медія #ЗМІ #медіа #Харків #Лубни #мова #українська_мова #пропаганда #війна

Джерело