Святий НІЛ ЄГИПЕТСЬКИЙ

Між учнями св. Івана Золотоуста, що їх він навчав св. Письма й духовного життй, був один світський муж, який називався Ніл. Забажавши кращого життя, Ніл одного дня покинув Царгород і помандрував у пустиню, щоб здалека від світового гамору проживати на самоті тільки для Господа Бога.

По довгій мандрівці він прибув під гору Синай, де був славний манастир. Синайські черці прийняли його до манастиря і він став черцем, а згодом ще й священиком.

Ніл був освіченою людиною і написав багато богословських, біблійних та аскетичних творів, а також листів, що в них обговорював різні церковні справи. В однім з листів, наприклад, він написав префектові в Царгороді, щоб у новозбудованій церкві не казав малювати світські картини, але самі сцени зі Старого й Нового Заповітів для поуки неграмотних людей та що в святилищі повинен бути тільки св. хрест.

У поученні про молитву він радив просити собі насамперед дару молитви, а опісля звертатися до святого Духа з тихими проханнями, що їх Він обіцяв завжди вислухати, а також постійно просити собі в Бога такої ласки, щоб уміти якнайдосконаліше виконувати Божу волю.

Тим особам, що жили на світі, він дораджував стриманість, розважання про смерть та пригадував їм обов’язок давати милостиню.

Про життя посвячене Богові Ніл був такої гадки, що краще є вести його на пустині, ніж по манастирях у місті, але при цім зазначував, що й пустельники мають свої труднощі й досвідчування. Він сам мав їх багато і перемагав їх тільки Божою ласкою та постійним читанням, молитвою, терпеливістю й знаком св. хреста. Ніл був доброзичливою людиною і охоче ділився з людьми своїм духовним знанням.

У часі перебування в синайськім манастирі до Ніла дійшла була сумна вістка, що цісар казав ув’язнити й вивезти з Царгороду його вчителя, св. Івана Золотоуста. Він негайно написав до цісаря два листи, що в них він осудив цісарську несправедливість і насилля над св. патріархом. Пережив він теж жахливий напад арабів на синайський манастир.

Ріжні життєписні оповідають про св. Ніла, що він був на світі цісарським урядовцем та що мав жінку й двох синів, однак це оповідання не є певне.

Своє праведне життя закінчив св. Ніл Єгипетський приблизно 430 року.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

12 листопада — День святого Ніла Єгипетського.

#святий_Ніл_Єгипетський #Ніл_Єгипетський #Ніл #календар #УГКЦ #Церква