Святий МАТЕЙ

  • Автор допису:

У галилейськім місті Капернаумі жив за часів Ісуса Христа податковий урядовець-митар, що називався Леві. Хоч він був заможною людиною, проте його положення в громаді не було легке й приємне. Це тому, бо жиди, а передусім фарисеї, вважали митарів, що стягали податки для римської держави, за нечесних людей і ворогів жидівського народу. Жиди мали таку велику відразу до митарів, що не хотіли навіть увіходити в подружні зв’язки з такою родиною, що в ній хтось був митарем, недопускали їх до участи в своїх релігійних відправах і не хотіли входити з ними ні в які товариські взаємини. Митарів недолюблювали навіть погани з тієї причини, що звичайно такі митарі стягали завеликі податки.

Коли Ісус Христос почав навчати людей і робити чуда, на Левія зробило це таке сильне враження, що коли одного дня Христос несподівано звернувся до нього, щоб пішов за Ним, Леві покинув своє митарське зайняття і став Христовим учнем. Погорджуваний досі митар пішов беззастережно за порушенням Божої ласки. З того часу його стали називати новим іменем — Матей. Сталося це на другому році Христової апостольської праці.

Ставши Христовим апостолом, Матей увесь час перебував із Христом, вважно прислуховувався його божественній науці та був самовидцем його численних чудес. По вознесінні Господнім він кілька років проповідував Христову віру в Юдеї й довколишніх країнах. У тому часі, за надхненням Святого Духа та на прохання навернених жидів, він написав (приблизно 41 р.) своє св. Євангеліє. В своїм Євангелії старався Матей переконати жидів, що Ісус Христос є обіцяний Месія. Євангеліє було написане вживаною тоді жидами арамайською мовою. Незабаром його перекладено на грецьку мову.

Місцем апостольської праці Матея по виході з Палестини була, мабуть, частина Азії на південь від Каспійського моря. Де і якою смертю вмер св. апостол Матей, не маємо певної вістки. Св. Церква почитає його як св. мученика.

Як євангелиста, малярство представляє св. Матея з подобою чоловіка. Такий символ став особливою відзнакою св. Матея тому, бо він на початку свого євангелія подає родовід Ісуса Христа, чим підкреслює Його походження як людини.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

16 листопада — святого апостола і євангелиста Матея.

#святий_Матей #апостол_Матей #святий_апостол_Матей #Матей #євангелист_Матей #календар #УГКЦ #Церква