Святий КЛИМЕНТ

Четвертим Христовим Намісником у Римі був св. Климент. Св. Іриней написав у другому сторіччі про нього, що він був сучасником св. Петра й Павла, що він “бачив блаженних апостолів і розмовляв з ними; їх навчання було постійно в його ушах, а їх передання перед його очима.”

У тому часі, коли Папа Климент управляв Христовою Церквою, прийшло було до великого непорозуміння між християнами в Коринті. Коли вістка про це дійшла до Риму, Климент написав до Коринтян папського листа, який опам’ятав їх, привернув між ними християнський мир, відновив їх віру та пригадав їм те передання, що його вони одержали недавно від св. апостолів. Цей лист зробив Папу Климента славним у Христовій Церкві. Цього листа читали давні християни по своїх церквах разом зі св. Письмом.

У своєму листі Климент пригадував коринтянам, що тоді, коли вони були покірні, бажали бути скоріше підданими, як володіти, були вдоволені такою долею, яку їм дав Бог, і охоче слухали Його слова, то їх поведінка була прикладна, будуюча. В тому часі вони були щирі, не пам’ятали кривди, а всякий бунт і роз’єднання викликали в них відразу. Але тепер Папа мусить сумувати, бо вони перестали боятися Бога, стали гордими, заздрісними й сварливими. Нехай позбудуться гордости й гніву, бо Христовими є покірні люди, а не ті, що вивищають себе. Ісус Христос прийшов на світ не в блисках сили й могучости, але в дусі покори. Нам треба пам’ятати, що Бог є завжди близько нас, так що ні одна думка не є перед Ним закрита, тому ми не повинні ніколи робити щось противне Його волі. Одночасно нашим обов’язком є поважати тих, що поставлені над нами, тобто єпископів і всю церковну старшину; вони були поставлені для зберігання карности, тому нам треба бути їм послушними. Нехай кожний буде підчинений іншим згідно з порядком, що його установив Бог. Нехай сильні не занедбують дбати про немічних, а немічні нехай поважають сильних. Нехай багаті дають в милостиню вбогим, а вбогі нехай дякують Богу за те, що післав їм таких добродіїв, які спомагають їх в їх по¬ требах. Нехай виявляють свою мудрість ділами, а не словами… Ті, що е великі, не можуть існувати без малих, ні малі без великих. Найменші члени нашого тіла є корисні й конечні для цілости.” Цими словами Папа Климент повчає нас, що найнижчі в Церкві можуть бути найвищими перед Богом, якщо вони є вірні в виконуванні своїх обов’язків. “Якщо деякі особи були б непослушні словам, що їх Бог сказав через нас, нехай знають, що вони наражують себе на немалий прогріх і небезпеку; але ми будемо неповинні в цім грісі.”

Лист Климента був важливим не тільки завдяки своїм гарним висказам і засвідченням тієї поваги, що її мав Рим між християнами при кінці першого сторіччя, але й за віродостойні історичні натяки про св. апостолів Петра й Павла та переслідування християн за цісаря Нерона й Доміціяна.

Св. Папу Климента почитають як мученика, що закінчив своє життя в Корсуні, приблизно дев’ятдесят дев’ятого року. Заслано його туди за ревну працю й великий вплив, що його він мав навіть на цісарському дворі. На засланні св. Папа проповідував Христа товаришам недолі й багато з них навернув на християнство, за що й згинув у водах Чорного моря. Його мощі віднайшли св. слов’янські апостоли Методій і Кирило. Несторів літопис стверджує, що в Корсуні була церква, посвячена св. Климентові, де були його мощі. Після здобуття Корсуня св. Володимир забрав ці мощі з собою та зложив у Десятинній церкві в Києві. Св. Володимир надзвичайно почитав св. Папу Климента. Потверджує це вістка в Дітмара Мерзебурзького, яка каже, що св. Володимира похоронено в церкві Христового мученика папи Климента. Це значило б, що Десятинна церква мала, мабуть, за другого небесного покровителя св. Климента. Князь Ярослав Мудрий показував у Києві французькому єпископові Роґерові мощі св Климента. Ще пізніше цими мощами св. Папи Климента висвячували Клима Смолятича, всупереч бажанню Царгороду, на київського митрополита.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

25 листопада — святого Климента.

#святий_Климент #Климент #календар #УГКЦ #Церква