Заупокійною Архієрейською Літургією розпочалося відзначення 100-літнього ювілею світлої пам’яті Владики Софрона Мудрого

Заупокійною Архієрейською Літургією розпочалося відзначення 100-літнього ювілею світлої пам’яті Владики Софрона Мудрого

У понеділок, 27 листопада, минає 100 років із Дня народження Владики Софрона Мудрого, який з 1997 по 2005 р. очолював Івано-Франківську Єпархію УГКЦ. З цієї нагоди в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового відбулася заупокійна Архієрейська Божественна Літургія.

Моління очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владики Миколи Семенишина, отців ректорату Івано-Франківської духовної семінарії та Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, а також чисельно зібраних душпастирів УГКЦ, більшості з яких покійний Владика Софрон уділив ієрейські свячення.

Окрім духовенства, у соборі чисельно зібралися брати-семінаристи, сестри-монахині й мешканці нашого міста.

У часі проповіді, звертаючись до присутніх, Митрополит Володимир подякував всім присутнім, хто знайшов змогу, щоб цього дня помолитися за Владику Софрона. А відтак пригадав постать свого попередника:

«Життя нашого Владики було не простим. Малою дитиною ще у часі другої світової війни він став біженцем. Опісля вступив до Василіянського Чину в Америці. А пізніше студіював в Українській папській колегії святого Йосафата у Римі, де пізніше став проректором, а відтак і ректором. Наші батьки добре пам’ятають голос Владики Софрона, бо він був тим, хто голосив на хвилях «Радіо Ватикану» світле Боже слово у часи підпілля нашої Церкви».

Опісля Владика Володимир пригадав те, як Владика Софрон розпочав своє архієрейське служіння в Івано-Франківській Єпархії: «Він завжди працював над любов’ю людей. Його слова я добре пам’ятаю й сьогодні, він говорив про те, що насамперед потрібно бути людиною, опісля християнином, а тоді аж священником та єпископом».

Відтак Архієрей пригадав те, що Владика Софрон розбудував академію Івана Золотоустого й нашу Івано-Франківську духовну семінарію. З його благословення Владика Миколай Сімкайло відкрив радіо «Дзвони», які мовлять і до сьогодні.

«Вшановуючи ювілей Владики Софрона, дякуємо Всевишньому Господу за такого пастиря, який з великою любов’ю та посвятою служив насамперед Богу, потім нашому українському народові, а особливо нам, тим, хто із Владикою служив та працював у нашій Єпархії», — додав на завершення Митрополит Володимир.

Опісля Літургії всі присутні помолилися панахиду за вічний упокій Владики Софрона Мудрого.

На завершення о. Олег Каськів повідомив, що вже сьогодні о 15:00 год у семінарійному храмі священномученика Йосафата відбудеться урочисте відкриття конференції «Життя і діяльність Владики Софрона Мудрого» до 100-річчя від Дня народження.

Заходи вшанування пам’яті Архієрея триватимуть до 30 листопада 2023 року.

Програма заходів — Анонс! В Івано-Франківську відбудеться конференція «Життя і діяльність Владики Софрона Мудрого»

Більше фото ТУТ: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело