Європейська парафія і європейський досвід України

Європейська парафія і європейський досвід України

31-й Колоквіум європейських парафій – КЄП, на якому була присутня делегація зі Львова, тривав від 29 липня по 4 серпня в румунському місті Тімішоара. Подія зібрала делегатів із Франції, Бельгії, Швейцарії, Німеччини, Італії та Мальти. І, звісно ж, румунів, котрі приймали гостей. Попередня зустріч відбулася перед війною у Львові та була організована в 2019 році Фондом Святого Володимира.

Цьогорічний колоквіум був присвячений таким темам: «Церква і суспільство в діяннях», «Церква і суспільство сьогодні» та «Будьте мужні: я переміг світ! (Йо. 16, 33)». Лекції провадив Франсуа-Ксав’єр Амгерст (François-Xavier Amherdt) – з 1984 року священник єпархії Сіон, що в кантоні Вале у Швейцарії. Він співвідповідальний за італійсько-швейцарський редакційний комітет і є заступником директора католицької гуманітарної організації «Lumen Vitae».

Згідно з програмою, після кожної лекції тривали дискусії в робочих групах. Найперше вражає серйозність, з якою делегати обговорювали кожну тему. Тим більше дивує, що дискутанти добре володіли знанням Святого Письма та основних церковних документів, у тому числі папських енциклік. Нам складно собі уявити подібну ерудицію в пересічного українського парафіянина або ж, простіше сказати, українського християнина. Іншими словами, українських учасників колоквіуму здивувало усвідомлене християнство присутніх колег – глибоке й відрефлектоване.

 

Якою є парафія

Повністю матеріал читайте в паперовій або електронній версії журналу

Джерело