Розмова, яка має тривати

Розмова, яка має тривати

фото з ugcc.ua

 

Богдана Матіяш, Жити в таїнстві. Вісім розмов із митрополитом Борисом Ґудзяком, Львів: Видавництво Старого Лева, 2023

Львівський вокзал, пані в гучномовець нерозбірливо оголошує відправлення поїзда №829 у напрямку Львів – Ужгород. Я вперше за довгий час їду кудись без ноутбука, але з книжкою. Це книжка розмов між митрополитом Борисом Ґудзяком, якого в УКУ називають жартома «BG», та Богданою Матіяш, яку я без жартів називаю «Чистою». Не раз її поезія спонукала мене до глибокого внутрішнього іспиту. Маю п’ять годин сорок вісім хвилин без інтернету та книжку «Жити таїнством».

 

Це не ще один панегірик. Це розмова

Пригадую, як уперше почула про ідею цієї книжки від Богданки. Це була наша перша зустріч наживо. Богданка дивувалась: «Я не розумію, чому досі з УКУ ніхто не написав цієї книжки? Є тільки давнє і коротке інтерв’ю Тараса Прохаська з владикою ще за його священства…» – мило і справедливо обурювалася Богданка. Я міркувала, що, мабуть, ми занадто близько, а такі розмови потребують відстані.

У вагоні душно, люди насипом заходять і влаштовуються на своїх місцях. За хвилю до відправлення у вагон заходять військові, мабуть, їдуть у довгоочікувану відпустку. Провідник їх швиденько скеровує до місць зі словами: «Хлопці, не треба показувати квитків, забігайте!» В повітрі чути запах землі. Вони знімають наплічники і вмощують їх над нашими головами. Переглядаються, вітаються і сідають поряд.

Я відкрила свою книжку. Почала з останньої розмови «Про російсько-українську війну». Цікаво, що може сказати митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк про війну на відстані тисячі кілометрів ось цим хлопцям із окопів?…
Повністю матеріал читайте в паперовій або електронній версії журналу

Джерело